Mikä tätä järjetöntä palettia pyörittää?

Urheilijoista maksettavat siirtokorvaukset ovat kasvaneet yli ymmärryksen.

2.2. 20:02

No huh huh. Englannin jalkapalloilun Valioliigassa tehtiin viikolla uusi ennätyssiirto, kun Qatarissa MM-kultaa voittanut argentiinalainen Enzo Fernandez siirtyi portugalilaisesta Benficasta Chelseaan 121 miljoonalla eurolla. Eipä olisi miestä saanut ostettua edes viime tiistain Eurojackpotin päävoitolla. Edellinen Valioliigan siirtoennätyskin oli 113 miljoonaa euroa. Onkohan pelaajien siirtomaksut karanneet lapasesta?

Huippu-urheilussa maksettavat järjettömät siirtosummat kertovat, millaisesta globaalisesta bisneksestä on kyse. Isojen jalkapalloseurojen liikevaihdot maailmalla ovat satoja miljoonia euroa vuodessa. Sitä kierrettä pysty enää pysäyttämään, kun se on päässyt nytkähtämään käyntiin. Rahanteosta on tullut jalkapalloseurojen päätoiminto, joka tosin jää pimentoon enemmän julkisuutta saavan lajin ja huippupalloilijoiden peliesityksissä.

Italiassa Juventus sai rangaistuksen Italian jalkapalloliitolta, koska joukkueen kirjanpidossa oli ilmennyt väärinkäytöksiä. Rangaistuksena Juventus menetti 15 sarjapistettä, jotka se oli urheilullisesti pelaamalla ansainnut. Urheilu hävisi tammipöydän takana istuvien bisnesmiesten ahneudelle tylysti 1–0.

”Raha pyörii jälleen yhtiöiden taskusta toiseen.”

Sitä paitsi 121 miljoonan sijoituksessa huippupelaajaan piilee suuri riski. Pelaaja saattaa seuraavassa ottelussa saada kentällä kovan taklauksen, joka voi hajottaa polven, nilkan tai sääriluun niin, että pelaaja ei kykene pelaamaan seuraavassa ottelussa, samalla kaudella tai enää koskaan. Noh, vakuutusyhtiöt tekevät omia vakuutussopimuksia nekin isosta rahasta. Raha pyörii jälleen yhtiöiden taskusta toiseen.

Eikä jalkapallo lajina ole ainoa rahabisnes. Kaikissa muissakin suosituissa ja kansainvälisissä lajeissa, kuten koripallossa, golfissa, amerikkalaisessa jalkapallossa, tenniksessä ja formula 1:ssä pätevät samat lainalaisuudet. Ja politiikassakin. Sinulla voi olla hienoja ismejä ja ideologioita kannatettavana, mutta oletpa valtakunnan politiikassa mihin suuntaan tahansa, raha sanelee kaiken toiminnan määrän ja laadun.

Järjettömät siirtokorvaukset ovat valitettavasti tätä päivää. Mielestäni yksikään pelaaja ei ole 121 miljoonan arvoinen tällä planeetalla.

Kirjoittaja on urheilutoimittaja.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos