Paljonko nouse penkistä? Käsi pystyyn, kuka on kuullut tuon kysymyksen kuntosalilla?
Penkkipunnerrus on yksi voimanoston kolmesta lajista. Liikkeessä käydään jalat maassa selinmakuulle penkille siten, että hartiat ja pakarat pysyvät penkissä kiinni suorituksen ajan. Kasvojen yläpuolella oleva tanko nostetaan irti telineistä ja lasketaan alas siten, että tanko koskettaa rintalastaa, minkä jälkeen tanko punnerretaan takaisin ylös ja telineisiin.
Liikkeestä on muodostunut kuntosaleilla voiman mittari. Ylävartalon kehittäjänä se onkin tehokas ja monipuolisesti kehittävä liike. Vaikka saattaa olla vaikea hahmottaa, mutta suureksi osaksi käsivarren ojentajien voimaan perustuva penkkipunnerrus on myös tekniikkalaji. Harva pystyy harjoittelematta nostamaan oman painonsa verran rautaa penkistä. Sadan kilon punnerrus rinnalta on jo kiitettävä suoritus. Sitä suuremmat painot nousevat harjoittelematta vain ani harvalta.
Etenkin miesten keskuudessa penkkipunnerrustulos jakaa harrastajat harrastajiin ja ”tekijämiehiin”. Vanha keuruulainen sanonta oli, että ”Tarhiansuun vessaan pääsi vain 150 kiloa penkistä nostaneet”. Uuden ennätyksen syntyminen ruokkii kuntoilijaa entistä enemmän harjoittelemaan ja kokeilemaan ennätyspainoja kerran viikossa. Vahvan miehen maineen saamiseen penkkipunnerrustuloksella on erityisen vahva vaikutus.
””Sadan kilon punnerrus rinnalta on jo kiitettävä suoritus.”
Voimanostokilpailuissa noudatetaan tarkkoja sääntöjä, joita kolme eri tuomaria valvoo suorituksen aikana. Muun muassa pakarat eivät saa suorituksen aikana nousta irti penkistä. Maagisen 200 kilon rajan ovat Keuruulla historiankirjoihin merkinneet ainakin Petri Leppäkangas ja Matti Ruuska. Kuntosaleilla on saattanut moni muukin rikkoa 200 kilon rajan, mutta ei virallisissa kisoissa. Ruuskan Matti edusti nostoillaan raakaa voimaa. Mies kävi penkille selälleen, nosti tangon painoineen rinnalta ylös ja lähti pois. Leppäkangas oli tekniikaltaan taitavampi. Hänen kisaennätyksensä oli 215 kiloa.
Penkkipunnerruksen parissa käydään vuosittain SM-kisoja. Kilpailuja järjestetään niin sanottuina varustekisoina, jolloin sallittuja ovat muun muassa suorituksessa käytettävät penkkipaidat, ja raw-kisoina, jossa varusteet ovat ainoastaan rannesiteitä lukuun ottamatta kiellettyjä.
Käykääpä kokeilemassa, kuinka monta toistoa salilla penkiltä nousee 20 kilolla.
Kirjoittaja on urheilutoimittaja.