Retkeilyalue

25.1. 6:00

Keuruu kaipaa innovatiivisia, uudenlaisia, ajatuksia elinvoimansa ylläpitämiseksi. Ajatus retkeilyalueesta entisen varuskunnan harjoitusalueelle on sellainen.

Varuskunta-alueen metsät ja rannat nousivat valtakunnalliseen julkisuuteen, kun varuskunta lakkautettiin ja alueen osittain erittäin hienot metsät aiottiin hakata. Hakkuut jäivät suurelta osin tekemättä, kiitos erityisesti Ari Aallon ja muiden aktivistien, jotka löysivät metsistä arvokasta lajistoa, liito-oravasta moniin kääpä- ja jäkälälajeihin.

Noussut julkisuus viivästytti hakkuita, ja lopulta olin itsekin Luonnonsuojeluliiton edustajana yhteistyökäynnillä pohtimassa kunkin metsäkuvion luontoarvojen merkittävyyttä. Iso osa kuvioista jäi pois hakkuista.

Nyt mahdollisuus hienolle retkeilyalueelle on siis edelleen olemassa. Mahdollisuus on myös pilata aluetta.

Retkeilyalueilla hakkuut ovat sallittuja. On oltava huolellisia siinä, että jo sovitut alueet pysyvät poissa hakkuista jatkossakin. Avohakkuut eivät ylipäätään retkeilyalueille sovi, vakka niitä ei olekaan kielletty. Osa luontoarvoltaan nyt heikommista metsistä kannattaa myös retkeilijöiden viihtyvyyttä ja maisemia ajatellen kehittää virkistysarvoiltaan laadukkaaksi, vanhaksi metsäksi.

”Saisiko retkeilyalueesta kokonaisuuden, jossa Keurusselkä yhdistäisi Mänttä-Vilppulaa ja Keuruuta?”

Varuskunta-alueella on valmis kattava polku- ja pikkutieverkosto. Se on helposti saavutettavissa, ja Peuruniemen rannoilta on komeita näköaloja Keurusselälle. Vieressä kulkevat liikuntapuiston ladut. Toisella puolella on Pöyhölän alue ja vähän edempänä luoteeseen Iso-Mittamon hienot metsät – ne, mitä hakkuilta säästyi.

Välissä on sekä Keuruun kaupungin että seurakunnan alueita, joilla retkeilyaluetta voisi hieman täydentää, sillä retkeilyalueeksi entisen varuskunnan alue on varsin pieni. Jos paikkakunta ilmaisee tahdon yhtenäistää valtionmaista muodostuvaa perustaa omillakin toimillaan, se on tietysti plussaa hakemuksessa.

Jos retkeilyaluetta miettii vielä vähän monipuolisemmin, jatkuu katse varuskunnan metsistä vesille. Vaikka Keuruu sai törkeän rumista Keurusselän saarihakkuista paljon negatiivista julkisuutta, ja syystä saikin, jäi Keurusselän saaristoon vielä runsaasti hienojakin paikkoja.

Hienoja ovat yhä osa järven metsäisistä saarista ja Keurusselän eteläpään saaristo, Mänttä-Vilppulan puolella pääosin. Siellä lukuisista pienistä kareista ja suuremmista saarista koostuva runsaslinnustoinen saaristo lähes yhdistyy Mäntänvuoreen.

Mäntänvuori puolestaan on geologisesti Suomen hienoimpiin kuuluva, jääkauden lopulla syntynyt kuivanmaan delta, eli sandur-muodostelma. Välissä on reheviä rantalehtoja ja kuuluisa pikkukaupunki Mänttä.

Mänttä-Vilppula on hienosti noussut maankuuluksi taidekaupungiksi. Määrätietoinen työ ja osaaminen ovat tuottaneet tulosta.

Määrätietoisuutta ja työtä tarvitaan myös retkeilyalueen saamiseksi ja sen jälkeen alueen nostamisessa merkittäväksi kohteeksi. Saisiko retkeilyalueesta kokonaisuuden, jossa Keurusselkä yhdistäisi Mänttä-Vilppulaa ja Keuruuta? Molemmat kunnat hyötyisivät.

Kirjoittaja on yrittäjä ja luonnonsuojelija.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos