Palelee, palelee ja sähköt reistaavat

31.12.2022 6:00

Oli ollut jo pitkään kovia pakkasia, mutta uuden vuoden aattona olivat jo huippulukemat. Huoneeni oli yläkerrassa, jossa öljykamiinaan oli tullut vika. Aattona korjaajaa oli mahdotonta saada. Palelin siis jo valmiiksi.

Olimme sopineet kavereiden kanssa yhteisestä aatonvietosta. Joku tiesi pienen mökin, jossa olivat sähkötkin. Sinne kylmään mökkiin kaikki kuusi nuorta ahtauduimme. Ei mennyt kauan, kun valot alkoivat reistata ja kohta meni sulake.

Joku neropatti sanoi osaavansa korjata kepulikonstein sen sulakkeen, kun uuttakaan ei ollut. Sähköt eivät syttyneet, mutta koko mökki olisi voinut kärähtää. Varmaan pakkasen syytä kaikki.

Lähdimme kuitenkin keskiyöllä ilotulitusta katsomaan tai ainakin joitakin paukkuja kuuntelemaan. Päälläni oli melkein juhlakamppeet, ei retkitamineita. Ohut takki, ei pipoa ja nylonit jalassa, minihame ja vuorittomat saappaat.

Loppuyö mökissä meni toinen toistamme lämmittäen. Rakkauden roihukaan ei pärjännyt pakkaselle. Palelin.

"Rakkauden roihukaan ei pärjännyt pakkaselle."

Toinen palelemisen kokemus liittyy myös uudenvuoden aattoon. Menimme ystäväni kanssa katsomaan elokuvaa, joka väliaikojen kanssa kesti neljä tuntia. Sali lämpeni kamiinalla, tosin puilla, mutta ei se kerinnyt lämmittää isoa tilaa. Kaiken lisäksi hakeuduimme salin kylmimpään nurkkaan.

Elokuvasta nauttiminen ei onnistunut. Laitoin lapaset jalkateriin kenkien sisään ja kädet takin taskuihin, mutta palelin. Suorastaan syväjäädyin sisuskaluja myöten.

Uuden vuoden päivänä oli kentällä soittoilta. Ja jälleen kirpeä pakkanen. Olin saanut joululahjaksi uuden äidin kutoman villapaidan, sellaisen grönlantilaisen kirjoneuleen. Ei sen päälle voinut takkia laittaa,oli se niin kaunis.

Siskoni oli saanut Amerikasta korvaläpät kirjeenvaihtokaveriltaan. Kinusin niitä lainaksi. Ei sellaisia ollut muilla. Tästä hienostelusta seurasi jälleen ankara palelu. Turhamainen pukeutuminen ja pakkanen olivat huono kombo. Palelin.

Sähkökatkoja ja pakkasta on jälleen tiedossa. Niihin varautumisesta on tiedotettu.

Onneksi nyky- nuori voi pukeutua järkevästi. Muoti suosii toppaa ja pipoa sekä maihareita. Järki edellä. Sen nuoret osaavat.

Lämmintä ylle ja nuotiolle. Olisiko siinä resepti aaton viettoon tänä vuonna?

Kirjoittaja on keuruulainen senioriopettaja.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos