Multialta hieno kädenojennus lapsiperheille

Multia hyödyntää päätöksissään ”pienuuden logiikkaa” onnistuneesti.

16.12.2022 6:00

Multian kunta luopuu kokonaan lasten päivähoitomaksuista ja muuttaa myös koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuttomaksi.

Kunnalle tämä kädenojennus maksaa noin 25 000 euroa vuodessa. Se on hyvin pieni summa kunnan budjetissa, vaikka pienestä kunnasta puhutaankin. Sen sijaan lapsiperheille asia on iso, sekä myönteisenä ilmapiirinä että taloudellisena helpotuksena, etenkin näinä kiristyvän toimeentulon aikoina.

Kunnassa nähdään myös, että kun maksujen kanssa vekslaaminen jää pois, voivat vanhemmat työllistyä helpommin vaikka lyhyiksi jaksoiksi.

Taustalla on, että varhaiskasvatuksen maksukertymä on lopultakin aika pieni, ja osa perheistä olisi joka tapauksessa vapautettu maksujen piiristä. Näin kunnan päätös luo osaltaan myös tasa-arvoa perheiden kohteluun.

Pienuus on Multian etu, jota se on oppinut hyödyntämään. Pienessä kunnassa päätöksenteko voi parhaimmillaan olla sujuvaa, suoraviivaista ja yksituumaista, vaikka demokratiasta ei tingitä. Kolikon kääntöpuolena – kuten on joskus nähtykin – voi olla klikkiytynyt ja omiin näkökulmiinsa jumiutunut päätäntä.

Nyt Multia ei jumita, vaan nostaa komeasti profiiliaan lapsiperheiden asuinpaikkana. Varhaiskasvatuksen maksuttomuuden lisäksi kunnalla on tarjota upouusi moderni Sinervän koulu, jossa on innostunut ilmapiiri, ja jota ympäröi upea luonto.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos