Ryhtiä tiedottamiseen, julkiset toimijat

Julkisten tahojen tiedottajien on hyvä tuntea laki ja journalistiset käytännöt.

13.12.2022 6:00

Viime viikolla mediat saivat kaksi hämmentävän heikkoa tiedotetta, toisen Keski-Suomen hyvinvointialueelta ja toisen Keski-Suomen liitolta. Nämä kumpikin ovat varsin suuria julkisia toimijoita, ja käyttävät isoja summia verovaroja.

Tiedotteissa kerrottiin merkittävien virkojen hakijoista, joista osa oli nimetty, mutta osa jätetty kertomatta sillä ”kaksi hakijoista ei halunnut nimeään julkisuuteen”.

Jälleen kerran on syytä muistuttaa, että julkisuuslaki velvoittaa julkisia toimijoita avoimuuteen. Julkista virkaa ei voi hakea salaa. Julkaisupäätöstä ei myöskään voi tehdä hakija itse tai taho jolta virkaa haetaan, vaan julkaisupäätökset tehdään toimituksissa.

Näissäkin tapauksissa kaikki hakijat tulivat toimituksen ja sitä kautta lukijoiden tietoon kun niitä pyydettiin. Miksi siis tällainen tiedotuskäytäntö? Hyvinvointialueen olisi syytä heti alkuunsa tehdä tiedottamisesta avointa ja selkeää ja tietenkin lain mukaista. Keski-Suomen liitolle tämän pitäisi olla jo vanhastaan itsestään selvää.

On aivan pötyä, että hyvät hakijat karttaisivat julkisten virkojen hakua haun julkisuuden vuoksi. Päin vastoin, hyvällä hakijalla on kompetenssia nykyisessä tehtävässäänkin sekä kunnianhimoa edetä työssään, ja hyvät työnantajatkin ymmärtävät tämän.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos