Susihavainnot taajamassa hätkähdyttävät

Petohavainnot taajamassa pitää ilmoittaa heti hätänumeroon.

9.12.2022 6:00

Susihavaintoja on tehty Keuruulla aivan asutuksen liepeillä, viimeksi Melonsaaressa 5. joulukuuta. Muutkin lähiaikoina varmistetut havainnot sijoittuvat pohjoiseen Melonsaareen ja Ketvelniemen rannoille. Jäiden tultua eläimet pääsevät sujuvasti liikkumaan alueella.

Taajamassa susihavainnoista pitää ilmoittaa välittömästi hätänumeroon, ja myös muualla tehdyt havainnot on syytä ilmoittaa petoyhdyshenkilöille. Näin havainnot saadaan varmistettua ja oikea tieto tilastoitua. Havaintojen kirjaaminen on tarpeen, kun arvioidaan kannan kokoa, pyritään ehkäisemään suurpetovahinkoja ja edistämään ihmisen ja suden ”rauhallista rinnakkaineloa”.

Asutusalueilla liikkuva susi aiheuttaa luonnollisesti asukkaissa huolta. Susikannan hoidosta Suomessa on monta mieltä, mutta yhteinen näkemys lienee, että asutusalueille susilaumat eivät kuulu. Toisaalta havainnot ovat osoitus siitä, että elämme lopultakin hyvin lähellä luontoa täällä Keuruulla.

On kaikkien etu, että konflikteilta vältytään, eikä esimerkiksi kotikoirien ulkoiluttajien tarvitse pelätä lemmikkiensä puolesta. Susialueilla metsästävillä puolestaan on tietotaitoa siitä, miten koiravahinkoja voidaan ennaltaehkäistä, ja tietämystä on syytä jakaa.

Omin keinoin asutusalueilla havaittavia susia ei pidä ryhtyä häätämään, se on viranomaistehtävä. Myös tätä tehtävää silmälläpitäen tarvitaan aina varmistetut havainnot.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos