Joskus suu kävi enemmän kuin jalat – Puulaakiurheilu oli urheilumuodoista kovin

Erilaiset kuntoliikuntasarjat ja -tapahtumat Keuruulla ovat vuosien saatossa pitäneet yllä kansanterveyttä.

24.11. 20:02

Parhaillaan on käynnissä Keuruun ja Mänttä-Vilppulan uimahallien välinen kuntouintikilpailu, jossa ratkotaan, kumman kunnan kuntoilijat tekevät enemmän suorituksia neljän viikon aikana.

Keuruun vapaa-aikatoimen kehittelemää kilpailua käydään tosissaan, mutta ei totisena. Keuruu on häviämässä kilpailua murskalukemin, sillä vain yhtenä päivänä (17.11.) Keuruun uimahallissa on käynyt enemmän kuntoilijoita kuin Mänttä-Vilppulan uimahallissa. Maanantaina 21.11. tilanne oli kolmen viikon jälkeen Mänttä-Vilppulan eduksi 2 489–1 365.

En tiedä, missä hapessa on Kunnon Juttu -kuntosarja, mutta takavuosina se oli varsin suosittu Keuruulla. Kunnon Juttu oli alun perin Suur-Keuruun ja Suomen Paikallissanomien lehtien kampanja, jota veti Suur-Keuruun päätoimittaja Eija Ruoho. Kuntosarjaan värvättiin vuoden ajaksi kuntoryhmä, joka sai ilmaiseksi valmennukset ja tutustumiset eri lajeihin. Osallistujien kunnon kehittymistä seurattiin laajassa juttusarjassa aktiivisesti lehden palstoilla. Mukana tapahtumassa oli myös UKK-instituutti.

Sittemmin kampanjasta kehkeytyi Keuruun vapaa-aikapalvelujen koordinoima liikuntatapahtumien sarja, jonka aikana osallistujat keräsivät suorituspisteitä itselleen. Vuoden lopussa osallistujia palkittiin liikunta- ja urheiluaiheisilla palkinnoilla.

”Rajuimmat otteet nähtiin jalkapallon puulaakisarjassa.”

Ehkäpä kovin kuntourheilun muoto Keuruulla on ollut puulaakiurheilu. Tai ainakin kovaotteisin. Sen alkuperäisenä tarkoituksena oli edistää työpaikkaliikuntaa ja edistää näin työntekijöiden fyysistä hyvinvointia. Ja vähentää näin ollen sairauslomapäiviä.

Kun uintikisan kohdalla kirjoitin, että kilpailua käydään tosissaan, mutta ei totisena, puulaakiurheilussa kilpailtiin sekä että. Vauhti kiihtyi puulaakissa välillä niin kovaksi, että työntekijöitä joutui jäämän puulaakiotteluiden vuoksi juuri sairauslomalle.

Rajuimmat otteet nähtiin jalkapallon puulaakisarjassa. Kontakti oli välillä rajua ja nivelet olivat kovilla. Nähtiinpä joskus lajin vaihtuneen jopa kamppailu-urheilun puolelle. Suurimmaksi ongelmaksi muodostui se, että puulaakijoukkueissa pelasi sarjapelaajia. Siitä syntyi joukkueiden epätasaisuus, joka alkoi kiristää joidenkin hermoja, joka puolestaan johti taas fyysiseen pelaamiseen, joka puolestaan johti sairauslomiin. Se johti puolestaan siihen, että puulaakiurheilu päättyi.

Liiku vähän tai liiku paljon, mutta pääasia että liikut. Voimme Keuruulla olla ylpeitä ja etuoikeutettuja siitä, että meillä on täällä loistavat mahdollisuudet kuntoliikkumiseen.

Kirjoittaja on urheilutoimittaja.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos