MM-loppuottelussa urheilu ja politiikka

Monen mielestä Qatarille myönnetyt kisat oli virhe.

17.11. 20:02

Vanhassa joululaulussa lauletaan sanoin ”No onkos tullut kesä nyt talven keskelle.” Laulun sanat tulivat vain mieleen, kun katsoin Qatarissa pidettävien jalkapallon MM-kisojen ajankohtaa. Kun ensi sunnuntaina 20.11. alkavat kisat ovat Qatarissa täydessä käynnissä, meillä Suomessa aletaan ripustaa pikkupakkasessa adventin kunniaksi jouluvaloja kotiemme pihoihin ja kuisteille.

Itse en muista, että aiemmin olisi koskaan pelattu tähän aikaan vuodesta kyseisiä kisoja. Eksoottista sinänsä, vaikka eihän muslimimaissa vietetä joulua ainakaan siinä merkityksessä kuin meillä.

Qataria on arvosteltu maan ihmisoikeuksien polkemisesta kisojen myöntämisestä lähtien ja erityisesti kisapaikkojen rakennustöihin liittyvien ihmisoikeuksien näkökulmasta. Kisarakentamisen yhteydessä on väitetty 6 500 rakentajan kuolleen epäinhimillisissä olosuhteissa. Myös Qatarin naisten asema on ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan heikko.

Urheilua ja politiikkaa on vaikea erottaa toisistaan, jopa mahdotonta. Huippu-urheilu liittyy vahvasti suurvaltapolitiikkaan, kuten viime päivinä on nähty. Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat ovat poissa ja pitkään kansainvälisiltä urheilukentiltä.

”Huuhkajien mielestä asiat isäntämaassa eivät ole niin kuin pitäisi.”

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifalle Qatarin ihmisoikeuskysymykset ovat olleet kuin kivi Kaldoaivin erämaassa vaeltavan kengässä. Liittoa närästää keskustelun painopisteen siirtyminen jalkapallosta ihmisoikeuskysymyksiin. Fifa haluaisi maailman kiinnittävän huomion ensisijaisesti jalkapalloon.

Moni maa, kansallinen seura ja yksittäiset pelaajat ovat myöntäneet, että kisojen myöntäminen Qatarille on ollut virhe. Myös Huuhkajat ovat ottaneet kantaa maan ihmisoikeuskysymyksiin, vaikka joukkue ei ole kisoissa mukana. Huuhkajien mielestä asiat isäntämaassa eivät ole niin kuin pitäisi.

Urheilu on vallan väline. Pitämällä pelivälinettä hallussa hallitset peliä. Myös jalkapallossa. Urheilun avulla on mahdollisuus yrittää painostaa, mutta loppupelissä raha on se, mikä ratkaisee. Qatarinkin väitetään syytäneen rahaa kansainvälisille peliareenoille kiitettävät määrät. Ei siis ihme, että Fifa on ahtaan ja tiukan välissä.

Itse jalkapallosta vielä pikkuisen. Nyt kun harmittavasti Italia ei ole kisoissa mukana, toivotan Brasilialle onnea ja menestystä. Siinä jouluvalojen johtoja oikoessa ehtii varmasti muutaman matsin katsoakin. Neymarin johdolla samba soikoon ja pelirytmit olkoon suotuisat.

Kirjoittaja on urheilutoimittaja.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos