Sukupuoli sivuseikka urheiluseuran johdossa

Tieto, taito ja sitoutuminen ratkaisevat, kuka on hyvä johtaja.

20.10. 20:02

Muutama vuosi sitten tehdyn yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan stereotypioilla eli mielikuvilla on vahva vaikutus siihen, kuinka sopivina johtajina miehiä ja naisia pidetään.

Tutkimus paljasti miesten olevan kunnianhimoisempia, määrätietoisempia ja jopa aggressiivisempia johtajina kuin naiset. Naiset puolestaan keskustelivat johtajina miehiä enemmän. Suomessa tehdyssä vastaavanlaisessa tutkimuksessa mielikuvien mukaan naiset olivat lisäksi empaattisempia ja sosiaalisempia johtotehtävissä kuin miehet. Miehet olivat tutkimuksessa parempia tekemään päätöksiä.

Naiset urheiluseuran puheenjohtajina eivät enää ole harvinaisuus, vaikkakin miehet ovat yhä valta-asemassa johtotehtävissä. Lokakuun alussa KeuPan uudeksi puheenjohtajaksi valittu Päivi Ilmarinen rikkoi lasikaton omassa seurassa; Ilmarinen on KeuPan ensimmäinen naispuheenjohtaja.

Ilmarinen ei nostanut puheenjohtajuuden sukupuolikysymystä tikun nokkaan, vaan korosti asiakysymykset ja ongelmanratkaisukyvyn tärkeämmäksi johtajuudessa.

”Urheiluseuran johtajuus on ihmisten johtamista.”

Se on juurikin näin. Jos tunnet seurasi hyvin, olet motivoitunut johtamaan, sinulla on kohtuuhyvät lajitiedot ja olet terveellä tavalla innokas kehittämään seuraa, ei sukupuolella ole väliä. Jos jokin näistä ominaisuuksista puuttuu, kannattaa miettiä, lähteekö johtamaan urheiluseuraa. Toiminnassa on paljon ihmisiä, jotka saapuvat innokkaina tapahtumiin ja harjoituksiin oppimaan uusia asioita ja kehittämään seuratoimintaa. Jos puheenjohtaja hoitaa tehtäviään vasemmalla kädellä rusinat pullasta nyppien ja arvostusta odottaen, ei johtajuuden elinkaari ole pitkä.

Keurusseudun urheiluseurojen johdossa on muutamia naisia. Muun muassa Keuruun Ladussa puhetta johtaa Tarja Ojala, Keuruun Tovereissa Heta Pohjavirta, Multian Naisvoimistelijoissa Marjo Hyyryläinen, Haapamäen Naisvoimistelijoissa Sirpa Peräjärvi ja Keuruun Naisvoimistelijoissa Sonja Stenholm-Hokkanen. Tosi harvinaista olisi, jos Haapamäen, Keuruun tai Multian Naisvoimistelijoiden puheenjohtajana toimisi mies. Mutta mikä ettei.

Urheiluseuran johtajuus on ennen kaikkea ihmisten johtamista. Kilpa- ja tulosurheilussa vaatimukset ovat erilaiset kuntourheiluun verrattuna. En näe urheiluseuran johdossa eroa mies- ja naisjohtajien välillä. Tieto, taito ja sitoutuminen sen sijaan ratkaisevat.

Hyvää johtamista on se, ettei johtajuutta tarvitse tuoda esille.

Kirjoittaja on urheilutoimittaja.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos