Yksi työelämän tuulisimmista paikoista

Valmentajan rooli ei ole kadehdittava nykypäivän urheilussa.

6.10. 20:02

Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma. Vanha sanalasku pitää paikkansa tämän päivän tulos- ja huippu-urheilussa. Jos menestystä ei saavuteta, kenkää pakaroille ja uutta tyyppiä vastuuseen menestyksen haalintaan.

Tämän alkuviikon tulosurheilun kuumin puheenaihe on ollut viikonlopun jälkeen Liigaa johtaneen Tampereen Ilveksen päävalmentajan Jouko Myrrän saamat potkut. Luuta kävi, vaikka Myrrän johdolla Ilves palasi mitalikantaan 21 vuoden tauon jälkeen.

Kokeneet joukkuelajien valmentajat tietävät, että potkut saattavat tulla kesken kauden. Potkuihin he varautuvat jo allekirjoittaessaan valmentajasopimuksen, jossa on sovittu, miten palkanmaksu hoidetaan, jos työsopimus irtisanotaan. Kultainen kädenpuristus on tuttu niin valmentajille kuin isojen yritys toimitusjohtajillekin.

Pääsäänöisesti määräaikaista työsopimusta ei voi sanoa irti Suomessa. Urheiluelämässä tämä ei kuitenkaan päde. Jos joukkuelajien valmentaja tekee sopimuksen kolmeksi vuodeksi, mutta kyntää joukkueensa kanssa ensimmäisen vuoden jälkeen syvällä sarjataulukossa, todennäköistä on, että valmentaja saa lähteä. Koko joukkuetta on vaikea vaihtaa.

”Irtisanominen voi olla myös uuden alku.”

Vaikka urheilijat nousevat onnistumisillaan otsikoihin, media seuraa tiiviisti myös valmentajien tekemisiä. Ennakkospekulaatiot, osaamistaso, reagoinnit ja sanomiset löytyvät seuraavan päivän sosiaalisesta mediasta ja lehtien sivuilta. Paineita siis on olemassa. Niitä luovat median, urheilijoiden ja fanien lisäksi moni valmentaja itse. Ei siis ole helppoa, jos ei menesty.

Työsuhteen katkeaminen merkitsee usein valmentajille kasvojen menetystä. Epäonnistuminen ei katkaise välttämättä palkanmaksua, mutta ihon alle irtisanominen viiltää syvän arven, vaikka iho olisi päältä ehjä. Vahvat valmentajat nousevat jaloilleen entistä vahvempina.

Irtisanominen voi olla myös uuden alku. Kun ovi menee kiinni, ikkuna avautuu. Virheistä oppimisen kautta valmentajat oppivat näkemään tekemisensä toisesta näkökulmasta ja välttämään samat virheet seuraavassa pestissä.

Ja loppujen lopuksi kaikki on kiinni rahasta. Useimmiten. Jos menestystä ei tule, valmentaja muuttuu kulueräksi. Edesmennyt pappani sanoi, että urheilu olisi sopuisaa, jos urheilijoilta otettaisiin numerolappu rinnasta ja rahapalkinnot jätettäisiin jakamatta.

Kirjoittaja on urheilutoimittaja.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos