Energia kallistuu, pelastuuko maailma?

Kirjoittajan mukaan siirtymä vähäpäästöiseen energiantuotantoon on pahasti kesken.

8.10. 6:00

Sähkön ja fossiilisten polttoaineiden hinnan nopea nousu yllätti. Yllätys on periaatteessa ollut tavoitetila, sillä hinnannousu on tehokkain keino vähentää kulutusta, ja etenkin fossiilienergian kulutusta on pitänytkin vähentää.

Nyt kilpalauletaan siitä, kuinka halpuuttaa energiaa. Älytöntä.

On ehdotettu, että luovutaan päästökaupasta toistaiseksi tai jaetaan lisää ilmaisia päästöoikeuksia tai luovutaan hiilineutraalisuustavoitteesta. Nämä tarkoittaisivat, että fossiilienergian kulutusta kasvatetaan. Paitsi, että tie johtaa ojasta todella syvään kura-allikkoon ilmastosyistä, se auttaa naapurimaan diktaattoria sotatoimissaan. Vaarallista.

Arvonlisäveron ja sähköveron alennuksia voi kokeilla, mutta useimmat taitavat arvata kuinka helposti firmat laskevat hintoja, vaikka vero pienenisikin. Veronalennus toimisi, jos samaan aikaan otettaisiin käyttöön windfall-vero, eli verotettaisiin firmojen ylisuuret voitot valtiolle. Sitä ei kuitenkaan haluta, koska monet yhä uskovat, että ”markkinat hoitavat”. Hupaisaa.

Entä varavoimaloiden käyttöönotto? Siis kivihiiltä ja turvetta uuniin. Ne ovat kaikkein kalleimmat ja haitallisimmat tavat tuottaa energiaa. Miten se laskisi hintaa?

Sitten on ehdoteltu erilaisia hintatukia. Tukia saisi tietysti eniten se, joka kuluttaa eniten. Ohjausvaikutus on tasan väärään suuntaan. Järjetöntä.

Hintakatto kai sentään toimisi? Ilman tiukkaa säätelyä energiantuottajat myisivät sähkönsä sinne, missä eniten maksetaan. Pula pahenisi.

”Nyt kilpalauletaan siitä, kuinka halpuuttaa energiaa.”

Jos suoran tuen pystyy kohdistamaan juuri niille ihmisille, jotka aidosti ovat ongelmissa energian hinnan noustessa, se toimii. Silloin tuki menee kodin lämpölaskuun tai muuhun välttämättömään. Mutta ei näytä helpolta.

Tukia taitavat huutaa kovimmin ne, joilta hinnannousu leikkaisi sen toisen vuosittaisen ulkomaanmatkan tai kesäloman Lappi-roadtripin. Miksi yhteiskunnan pitäisi sitä tukea?

Perussyyt pitäisi muistaa. Ilmastokatastrofin vuoksi fossiilisten käyttö on lopetettava, heti. Putinin sotafantasioiden vuoksi idän energiantuonti on lopetettava, heti.

Koska fossiilienergian haitallisista tukimuodoista ei ole poliittisten päättäjien toimesta haluttu ajoissa luopua, siirtymä vähäpäästöiseen energiantuotantoon on pahasti kesken. Siksi nopea kaasuhanan sulkeutuminen luo pulaa ja hinta nousee. Samalla välttämätön siirtymä pois fossiilitaloudesta nopeutuu – ellei sitä estetä typerällä politiikalla.

Jos aiomme elää, tämä muutosvoima on pakko hyödyntää.

Kirjoittaja on yrittäjä ja luonnonsuojelija.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos