Astetta alemmas on helppo toteuttaa

Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella on kunnissa vaikuttava teko.

23.9. 6:00

Keski-Suomen liitto haastaa kuntia energiansäästökampanjaan nimeltään Astetta alemmas. Siinä kuntia, kunnan työntekijöitä, asukkaita, kouluja, yrityksiä ja yhteisöjä kannustetaan tekemään nopeasti vaikuttavia, konkreettisia tekoja energian säästämiseksi.

Huonelämpötilan alentaminen yhdellä asteella kunnan kiinteistöissä jo vaikuttava teko, jolla voidaan kunnan tai kaupungin koosta riippuen säästää kymmeniätuhansia euroja. Mitä enemmän lämmitettävää tilaa on, sen suurempi on säästökin.

Muutos on kuitenkin niin pieni, että ei sitä juuri nahoissaan tunne, ja vaikka tuntisikin, se on siedettävä ja kohtuullisen helppo toteuttaa. Ei tarvita lainkaan investointeja. Energiansäästöön tähtäävät investoinnit ovat varmasti nekin tarpeen, mutta niiden hyöty mitataan pitkällä aikajänteellä.

Voi myös olla tiloja, joiden lämpötilan tiputtaminen nykyisestä kasvattaa vahinkojen riskiä. Kiinteistötoimen ammattilaiset tunnistavat nämä kohteet.

Katuvalojen sammuttelu on keino, jota usein ehdotetaan energian säästämiseksi. Tavallista on, että valoja jo nyt ohjataan hämäräkytkimillä ja ajastuksilla, niin etteivät ne pala kaiken aikaa. Tavoiteltava lisäsäästö voi kostautua pimeyden töinä, ilkivaltana ja vahingontekoina. Tästä on ikäviä esimerkkejä muun muassa naapurikaupunki Jämsässä. Kiinteistöille tehdyn ilkivallan kustannukset voivat nousta kymmeniin tuhansiin.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos