Jaska Jokunenkin olisi tarvinnut onnistumisia

Mieli vaikuttaa kehoon ja keho mieleen urheilijallakin.

15.9. 20:02

Suurin osa meistä muistaa ja tietää Jaska Jokusen. Tuon Charles M. Schulzin piirtämän Tenavat-sarjakuvan päähenkilön. Jokusella oli oma baseball-joukkue, joka ei koskaan voittanut yhtään ottelua. Paitsi silloin, kun Jokunen oli poissa kokoonpanosta.

Periksiantamattomuudesta Jokusta ei voinut syyttää. Joka kerta, kun hän lähti uuteen peliin, uskoi hän voittavansa.

Voittaminen, hyvät saavutukset ja positiivinen palaute luovat pohjaa menestymiselle. Voittaminen voi olla toisen tai itsensä voittamista. Hyvä saavutus voi olla uusi oma ennätys. Menestyminen ei aina vaadi voittoa, mutta jos olet 15 vuoden ajan aina kilpailun kärkikolmikossa, voidaan puhua menestymisestä. Positiivinen palaute antaa sinulle tietoa siitä, että olet toiminut oikein. On sitten kyse urheilusuorituksesta, parisuhteesta tai työelämän koukeroista.

Urheilussa henkisellä puolella on aivan yhtä tärkeä osuus menestymisen kannalta kuin fyysisellä ominaisuuksillakin. Jos olet hyvässä fyysisessä kunnossa, tulosta ei synny, mikäli sinulla on juuri sinä päivänä matala henkinen vireystila. Jos puolestaan olet valmiina kantamaan vastuuta ja itseluottamuksesi on korkealla, mutta keho on rapakunnossa, ei kannata odottaa menestymistä. Mieli vaikuttaa kehoon ja keho mieleen.

”Voittaminen voi olla toisen tai itsensä voittamista”.

Suomalaisesta urheilusta löytyy hyviä esimerkkejä, mihin menestyminen parhaimmillaan johtaa. Esimerkiksi 1995 voitettu jääkiekon maailmanmestaruus kasvatti lajin harrastajamääriä hurjasti. Suomeen nousi jäähalleja joka niemeen, notkoon ja saarelmaan, myös Keuruulle.

Suomi on elänyt kymmenen vuoden ajan vahvaa sisäpalloilulajien nousukautta. Muun muassa koripallon harrastajamäärät ovat olleet kasvussa. Siihen yksi selitys on Susijengin hienot otteet kentillä. Myös lentopalloilijat ovat saaneet maistaa menestystä. Naisten maajoukkue raivasi tiensä viidennen kerran EM-kisoihin 2023. Myös miehet saivat paikan ensi vuoden EM-kisoista.

Henkisellä valmennuksella pyritään saamaan urheilijasta ulos vuosien aikana rakennettu harjoittelu ja osaaminen juuri sillä hetkellä, kun sitä eniten tarvitaan. Jaska Jokusella oli hyvät edellytykset saavuttaa se ensimmäinen voitto sinnikkään luonteensa vuoksi. Fyysinen kunto kun on henkiseen suorituskykyyn verrattuna helpompi saada kuntoon.

Kirjoittaja on urheilutoimittaja.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos