Kokonaisvaltaista harkintaa tuulivoimarakentamiseen

Kunnan päättäjillä on velvollisuus ja vastuu päätöksenteossa, mikä edellyttää kunnollista perehtymistä tuulivoimaan yleensä ja erityisesti kunnalle esitettyihin hankkeisiin.

Tuulivoimaan liittyvässä kuntien päätöksenteossa tulisi peilata riskejä ja aiemmin toteutunutta kiinteistöverotuottoa valtionosuuksien muutosta, muuttotappiota, asukkaiden hyvinvointia ja kiinteistön arvon laskua vasten, näkee kirjoittaja

2.4. 8:30

Suomessa ja Keski-Suomessa on käynnissä ennennäkemätön tuulivoimabuumi. Tuulivoima-alueita on merkitty Keski-Suomen maakuntakaavaluonnokseen yli 560 km2:n edestä. Maakuntakaavaan esitetään 21 kappaletta yli 10 voimalan aluetta, joissa olisi noin 550–700 tuulivoimalaa. Tämän lisäksi on suunnitteilla lukuisia alle 10 voimalan kohteita useilla paikkakunnilla, arviolta 100–150 voimalan verran. Uusimmat voimalat ovat 250 metriä korkeita, mutta suunnitelmissa on jopa 300-350 metrin korkuisten ja teholtaan 10 megawatin voimaloiden rakentaminen. Voimala-alueet ovat laajoja. Vertailun vuoksi, Keski-Suomessa on neljä kansallispuistoa, yhteispinta-alaltaan noin 120 neliökilometriä. Keski-Suomen helmi, Etelä-Konneveden kansallispuisto kattaa noin 15 neliökilometriä. Eteläinen Keski-Suomi jää hankkeiden ulkopuolelle eli paine rakentamiseen maakunnan keskisille ja pohjoisille alueille on kasvanut entisestään.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos