MainosKehittämisyhtiö Keulink oy

Mikä ainutlaatuinen ilmastoteko Keuruun alueella on saanut liian vähän huomiota? Osallistu kilpailuun ja voita

Keuruun alueen hankkeet huipentuvat kilpailuun, jossa etsitään parhaita ilmastotekoja.

Lähimatkailu lisääntyy merkittävässä määrin jo kuluvana kesänä ja näin ollen pienet paikalliset matkailuyritykset ja alan toimijat voivat olla isossa roolissa.


11.6.2020 6:00

Keuruun seudulla vuoden alussa käynnistyneet hankkeet ovat loppusuoralla.

Nyt on siis oikea aika käydä läpi oivalluksia, joihin Ilmastonmuutos – Keuruun seutukunnan tulevaisuus -hankkeen sekä Teknologiateollisuuden aktivointihankkeen tiimoilta päädyttiin.

– Mitään valtavia ilmastoloikkia me emme pystyneet suorittamaan, mutta pieniä tekoja sitäkin enemmän. Ja juuri se oli tavoitteenakin, että saisimme aktivoitua yrityksiä ja kansalaisia näihin pieniin ilmastotekoihin, projektipäällikkö Reijo Himanen kertoo hankkeiden saamasta hyvästä palautteesta.

Hankkeissa keskityttiin Keuruun seudun ja lähialueen pieniin yrityksiin, pyrkimyksenä edistää ilmastomyönteisiä palveluita, teknologiaa ja tuotteita.

Paikallisille yrityksille ja asukkaille avataan nyt hankkeiden päätteeksi myös kilpailu, jolla haetaan alueen parhaimpia ilmastotekoja.

Käytännönläheisiä ilmastotoimia

Hankkeiden myötä on jo kehitelty uudenlaisia palvelumuotoja ja teknologiaa.

Teknologiateollisuuden aktivointihankkeen projektipäällikkö Jukka Valkonen kertoo tästä konkreettisen esimerkin.

– Keuruun seudulla kehitetään uusiutuvan energian teknologioita, optimoidaan kuljetuksia ja monessa pienessä yrityksessä tehdään juuri niitä tärkeitä arjen pieniä muutoksia. Pienissä yrityksissä tekojen täytyy olla käytännönläheisiä.

Metsäkeskuksessa muun muassa Monimuotoiset puronvarret -projektia vetävä Marja Liukkaala-Koto kertoo, että myös Keski-Suomen metsätaloudessa haetaan juuri pieniä, mutta suuntaamuuttavia ilmastomyönteisiä ratkaisuja.

– Miten suoritetaan hakkuita, miten jätetään säästöpuita tai riistatiheikköjä, Liukkaala-Koto luettelee pieniä metsätoimia.

Keuruun alueen hankkeiden parissa työskentelevät muun muassa Ritva Pohjoisvirta (vas.), Marja Liukkaala-Koto, Reijo Himanen ja Jukka Valkonen.

Metsistä löytyy matkailuvoimaa

Hankkeiden myötä erottui kolme ilmastoteemaa.

Reijo Himanen nostaa ensimmäisenä Keuruun alueella uusiutuvan energian lisääntyneen käytön ja siihen liittyvän teknologian kehittämisen.

– Toisena on tekstiiliteollisuuden uusi tuleminen ja siinä erityisesti kierrätyskuidun käyttäminen. Keuruun seudulla vahvana vaikuttava tekstiiliteollisuus on ottamassa tulevaisuudessa näitä uusiutuvia materiaaleja käyttöön.

Kolmantena esiin noussut ilmastoteema on lähimatkailun lisääntyminen.

– Tässä pienet paikalliset matkailuyritykset ja alan toimijat voivat olla isossa roolissa.

Marja Liukkaala-Koto muistuttaa, että Keuruun alueelta löytyy paljon hyviä metsämatkailukohteita.

– Ja vanhoja metsäreittejä tulisi kehittää esimerkiksi maastopyörämatkailijoita ajatellen.

Koronakevät osoitti, että kaupungillistumisen suunta voi kääntyä, sillä etätyötä voi tehdä verkkoyhteyden avulla mistä tahansa käsin.

Kääntyykö suunta takaisin maalle?

Koronakevät osoitti myös sen, että kiinnostus kasvukeskusten ulkopuolisiin maakuntiin kasvoi.

Kun etätyö sujuikin yllättävän helposti, moni alkoi vertailla kasvukeskusten elinkustannuksien eroa maakuntiin.

– Kaupungillistuminen on jatkunut 6 000 vuoden ajan, mutta nyt teknologia on kehittynyt siten, että voidaan ottaa toinen suunta, Keulink Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kentala toteaa etäyhteyden välityksellä.

Kilpailuun pääset tästä linkistä

FAKTA

Kehittämisyhtiö Keulink Oy

Kehittämisyhtiö Keulink Oy hallinnoi Vesuri-Leader -ryhmän sekä Keski-Suomen ELY-keskuksen rahoittamia hankkeita.

Hankkeet huipentuvat kilpailuun, jossa haetaan Keuruun ja Multian alueen parhaita ilmastotekoja. Kilpailuun voivat osallistua alueen yritykset ja asukkaat.

Lue myös: