THL suosittelee uutta tehosterokotusta kaikille yli 65-vuotiaille

Rokotusvuorossa ovat edelleen porrastetusti eri ikäryhmät sen mukaan, monennestako rokoteannoksesta on kyse ja mihin riskiryhmään rokotettava kuuluu.

Yli 65-vuotiaille suositellaan tehosterokotteen ottamista riippumatta siitä, kuinka monta rokotetta on saanut tai kuinka monta kertaa on sairastanut koronataudin.

27.9.2022 10:46

Kaikille 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille sekä 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille suositellaan uutta koronan tehosterokotusta.

Tehosterokotteen saadakseen enää ei ole väliä, kuinka monta rokotetta henkilö on jo saanut tai kuinka monta kertaa hän on sairastanut koronataudin. Edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on hyvä, että on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Seututerveyskeskus ohjeistaa, että tehosterokote otettaisiin samalla käynnillä influenssarokotuksen kanssa. Influenssarokotusten alkamisesta seututerveyskeskus tiedottaa myöhemmin syksyllä.

Tehosterokote voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille tapauskohtaisesti esimerkiksi työkomennuksen vuoksi tai jos matkan kohdemaa sitä vaatii.

Jos alle 65-vuotias perusterve henkilö on sairastanut koronataudin, se vastaa yhtä rokoteannosta. Sairastetun taudin ja edellisen rokotuksen välissä on oltava vähintään kuusi viikkoa.

Seututerveyskeskuksessa rokotusvuorossa ovat kaikki yli viisivuotiaat, jotka eivät vielä ole saaneet ensimmäistä tai toista rokoteannosta. Kolmas rokoteannos voidaan antaa kaikille yli 18-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville yli 12-vuotiaille.

Neljäs rokoteannoksen voivat saada voimakkaasti immuunipuutteiset yli 12-vuotiaat, kaikki yli 60-vuotiaat sekä lääketieteellisin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat yli 18-vuotiaat.

Viides rokotuskerta koskee tässä vaiheessa vain voimakkaasti immuunipuutteisia yli 12-vuotiaita.

Rokotuksissa käytetään saatavuuden mukaan joko Biontech-Pfizerin Comirnatya tai Modernan Spikevaxia.

Yli 12-vuotiaiden on mahdollista saada ensimmäiseen ja toiseen rokoteannokseen Nuvaxovidia, jos muut vaihtoehdot eivät tule kysymykseen lääketieteellisistä syistä. Sitä varten aika on tilattava puhelimitse Keuruun rokotuspisteeseen.

Varianttirokotteiden saatavuudesta seututerveyskeskus kertoo myöhemmin.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos