Viidensiä koronarokotteita suositellaan voimakkaasti immuunipuutteisille

THL:n alustavien tutkimustulosten mukaan voimakkaasti immuunipuutteisilla jää neljännen annoksen jälkeinen vasta-aineiden määrä keskimäärin kolmasosaan aikuisten kolmannen annoksen jälkeisestä rokotevasteesta.

Seututerveyskeskuksen rokotuksissa käytetään Biontech-Pfizerin Comirnaty -rokotetta sekä Modernan Spikevax -rokotetta.

17.6. 16:45

Seututerveyskeskus suosittaa viidettä koronarokoteannosta voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille.

Voimaakasti immuunipuutteisilla tarkoitetaan elin- tai kantasolusiirron saaneita, vaikean tai keskivaikean synnynnäisen immuunipuutoksen omaavia, immunosuppressiivista syöpähoitoa saaneita, autoimmuunisairauksia immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä hoitavia, pitkälle edennyttä tai hoitamatonta HIV:tä sairastavia, dialyysihoitoa saavia, vaikean kroonisen munuaisten vajaatoiminnan omaavia sekä muita lääkärin arvioimia vaikea-asteisia immunosuppressiivisen tilan tai sairauden omaavia.

THL:n mukaan tällaisia voimakkaasti immuunipuutteisia ihmisiä on Suomessa 10 000–30 000.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alustavien tutkimustulosten mukaan neljännen rokoteannoksen jälkeinen vasta-aineiden määrä jää voimakkaasti immuunipuutteisilla keskimäärin kolmasosaan aikuisten kolmannen annoksen jälkeisestä rokotevasteesta.

Viidennen rokoteannoksen voi antaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta. Neljättä rokoteannosta suositeltiin voimakkaasti immuunipuutteisille viime joulukuussa, joten annosten välinen aika on suurella todennäköisyydellä kulunut.

Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös voimakkaasti immuunipuutteisten kohdalla, joten neljä annosta ottanut taudin sairastanut ei tarvitse tässä vaiheessa viidettä annosta.

Koronarokotukset Keuruulla annetaan terveyskeskuksessa. Seututerveyskeskuksen rokotuksissa käytetään pääsääntöisesti Biontech-Pfizerin Comirnaty -rokotetta sekä Modernan Spikevax -rokotetta.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos