Neljättä rokotetta suositellaan nyt myös yli 80-vuotiaille

Jos rokotettuna sairastaa koronataudin, siitä syntynyt vastustuskyky saattaa kestää jopa vuoden.

Yli 80-vuotiaiden toivotaan varaavan rokotusajan etukäteen. Heille suositellaan neljättä rokotuskertaa.

25.3. 15:00

Yli 80-vuotaille sekä iäkkäille hoivakodeissa asuville suositellaan neljännen koronarokoteannoksen ottamista. Rokotusaika kannattaa varata etukäteen.

Myös voimakkaasti immuunipuutteiset yli 12-vuotiaat kuuluvat neljättä rokotetta koskevan suosituksen piiriin.

Neljännen annoksen suositeltava rokotusajankohta on, kun kolmannesta rokotteesta on kulunut kolme kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteinen voi suunnitella neljättä rokotettaan 3–4 kuukauden päähän kolmannesta.

Jos on jo sairastanut koronataudin, siitä muodostunut vastustuskyky voi kestää puolesta vuodesta vuoteen. Sairastettu tauti todennäköisesti suojaa ainakin osittain eri virusmuunnosten aiheuttamalta vakavalta taudilta.

Rokoteannoksen ja koronvirustartunnan välin on oltava vähintään kuusi viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta. Pidemmällä aikavälillä immuunivasteesta muodostuu vielä parempi.

Taudin sairastaneelle 18 vuotta täyttäneelle suositellaan ensimmäistä koronarokoteannosta aikaisintaan, kun sairastetusta taudista on kulunut kaksi kuukautta. Alle 18-vuotiaille rokote voidaan antaa 4–6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen.

Keski-Suomen seututerveyskeskuksessa rokotusvuorossa ovat kaikki yli viisivuotiaat, jotka eivät ole vielä saaneet ensimmäistä tai toista rokoteannostaan. Kolmatta rokotetta suositellaan kaikille yli 18-vuotiaille sekä riskiryhmiin kuuluville yli 12-vuotiaille.

Rokotuksissa käytetään saatavuuden mukaan joko Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta. Alle 30-vuotiaille miehille annetaan vain Comirnatya.

Nuvaxovid-rokotetta voivat saada ensimmäiseen ja toiseen rokoteannokseen vain 18 vuotta täyttäneet, mikäli heille ei lääketieteellisesti syystä voida antaa Comirnatya tai Spikevaxia. Tällä hetkellä sitä ei jaeta kolmantena eikä neljäntenä annoksena. Nuvaxovidia saa Keuruulla vain puhelinajanvarauksen kautta.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos