Viikonlopun jäljiltä Keuruulla kaksi uutta tartuntaa, Petäjävedellä neljä

Ennätykselliset tartuntamäärät Ksshp:n alueella ovat johtaneet siihen, että jäljityksessä ei pysytä perässä. Päiväkotilapsien ja koululaisten karanteeneista luovutaan.

Eduskunta päättänee sote-henkilöstöä koskevasta pakollisesta rokotesuojasta joulun välipäivinä.

20.12.2021 15:36

Keuruulla on varmistunut viikonvaihteen 18.–19. joulukuuta jäljiltä kaksi uutta koronatartuntaa ja Petäjävedellä neljä.

Koko epidemian ajalta Keuruulla on todettu 184 tartuntaa ja Petäjävedellä 87. Multialla tartuntojen kokonaismäärä koko epidemian ajalta on 18.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri jatkaa leviämisalueena. Ensimmäinen havainto omikron-virusmuunnoksen aiheuttamasta tartunnasta alueella on marraskuun lopulta, eikä siitä ole todettu jatkotartuntoja.

Tähän mennessä Ksshp:n alueella on todettu yhteensä 7 162 tartuntaa koko epidemian ajalta ja alueen ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on 305.

Koronanyrkki tiedottaa

Ksshp:n alueella on viime viikkojen aikana todettu ennätysmäärä koronatartuntoja, minkä vuoksi jäljitys laahaa paikoitellen parikin vuorokautta jäljessä. Tämän vuoksi Koronanyrkki linjasi, että päiväkotilapsien ja koululaisten karanteeneista luovutaan.

Lapsia ja koululaisia voidaan testata oireisena, mutta oireettomia lapsia ei lähtökohtaisesti testata.

Sairaalahoitoa on tarvinnut 5–10 potilasta. Tällä hetkellä sairaalahoidossa olevista potilaista kaikki ovat rokottamattomia. Osa sairastuneista on tarvinnut tehohoitoa, ja resurssit ovat toistaiseksi riittäneet hyvin.

Kolmansia rokotusannoksia annetaan

Seututerveyskeskuksessa rokotusvuorossa ovat kaikki yli 12-vuotiaat, jotka eivät vielä ole saaneet ensimmäistä tai toista rokoteannosta.

Kolmannen rokoteannoksen tarvitsevista rokotusvuorossa ovat kaikki yli 18-vuotiaat.

Kolmatta annosta suositellaan voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille sekä kaikille 60 vuotta täyttäneille.

Kolmannen rokoteannoksen voivat saada myös laitoksessa ja hoivakodeissa asuvat henkilöt, lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat henkilöt sekä koronapotilaita hoitavaan terveydenhuollon henkilöstöön kuuluvat, samoin ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö sekä muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö.

Mikäli henkilön toinen rokoteannos on saatu lyhyellä, alle 6 viikon annosvälillä, hänelle suositellaan kolmannen rokoteannoksen ottamista.

Rokotettavaksi pääsee vain ajanvarauksella, minkä voi tehdä sähköisesti verkossa tai ottamalla yhteyttä puhelimitse.

Riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden rokotuksista seututerveyskeskus kertoo alkuvuodesta.

Tällä hetkellä seututerveyskeskus suosittelee toisen ja kolmannen rokotuksen väliksi vähintään 5,5 kuukautta. Thl kuitenkin suosittelee, että kolmannen koronarokotteen annosväliä lyhennettäisiin ja rokotettavana käytäisiin, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Keuruulla ensimmäisen rokotteen on saanut 7 591 henkilöä (88 prosenttia kuntalaisista), toisen 7 310 (85,1 prosenttia) ja kolmannen 1 073 henkilöä (12,6 prosenttia).

Multialaisista ensimmäisen rokotteen on saanut 1 182 henkilöä (86,3 prosenttia kuntalaisista), toisen 1 134 (83,4 prosenttia) ja kolmannen 211 (15,6 prosenttia).

Petäjävedellä ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on 2 794 (86,5 prosenttia kuntalaisista), toisen annoksen 2 617 (81,2 prosenttia) ja kolmannen 357 (11,1 prosenttia).

Seututerveyskeskuksen kuntien asukkaat voivat käyttää mitä tahansa seututerveyskeskuksen rokotuspisteistä.

Voimassa olevia rajoituksia

Ksshp:n alueella on voimassa laaja maskisuositus. Kokoontumisrajoitukset koskevat kaikkia sisätiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joiden osallistujamäärä on yli 50 henkilöä.

Keski-Suomen maakunnassa ravintolat, joissa on anniskellaan alkoholia, voivat olla auki kello 05–18. Ravintolat, joissa ei anniskella, voivat olla auki aamu viidestä aamuyöhön kello yhteen.

Anniskelu on sallittu keskisuomalaisissa ravintoloissa kello 9–17. Aluehallintoviraston luvalla anniskelun voi aloittaa kello 7 majoituspalveluun kuuluvan aamiaistarjoilun yhteydessä.

Ruokaravintoloissa on käytössä 75 prosenttia sisätilojen asiakaspaikoista ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia sisä- ja ulkotilojen asiakaspaikoista.

Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita eivätkä noutoruoan myyntiä. Sisätiloissa asiakkaalla pitää olla istumapaikka pöydän tai tason ääressä.

Vaihtoehtoisesti tapahtumajärjestäjät voivat ottaa käyttöön koronapassin. Parhaillaan koronapassista käydään keskustelua.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta arvelee, että lähiaikoina Suomessa saatetaan ottaa käyttöön rajoituksia, joita ei voida ohittaa koronapassillakaan.

Sote-henkilökunnan rokotuksista päätös välipäivinä

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta puoltaa maanantaina 20. joulukuuta valmistuneessa mietinnössään sote-henkilöstön rokotesuojaa. Eduskunta päättänee asiasta joulun välipäivinä.

Mikäli rokotesuojaa koskeva laki tulee voimaan, sitä seuraa kuukauden siirtymäaika. Vaihtoehtona on väläytetty 72 tunnin sisällä otettu negatiivista testitulosta, jos on lääketieteellinen syy olla ottamatta rokotusta.

Hallitus on tehnyt esityksen, jonka mukaan koronaviruksen kotitestit vapautettaisiin väliaikaisesti arvonlisäverosta. Vapautus koskisi sekä Suomessa myytäviä kotitestejä että niiden hankkimista toisesta EU-jäsenvaltiosta ja EU:n ulkopuolelta.

Mikäli arvonlisäverosta vapauttamista koskeva laki hyväksytään, se tulisi voimaan 1. tammikuuta ja olisi voimassa vuoden 2022 loppuun.

Pakollinen terveystarkastus koskee Botswanasta, Eswatinista eli Swasimaasta, Etelä-Afrikasta, Namibiasta, Lesothosta, Malawista, Mosambikista ja Zimbabwesta saapuvia matkustajia. Terveystarkastuksessa voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Myös kaikki Norjasta, Tanskasta ja Britanniasta saapuvat matkustajat ohjataan rajoilla pakolliseen terveystarkastukseen, ellei tulijalla ole tuoretta todistusta tehdystä koronatestistä.

Juttuun on tarkennettu 20. joulukuuta 2021 kello 21.40 niitä rokotusvuorossa olevien ryhmiä, joita kolmas rokoteannos koskee, sekä toisen ja kolmannen rokoteannoksen rokotusväliä.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos