Keuruulle kuusi uutta tartuntaa – Lue tästä voimassa olevat rajoitukset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos haluaa kiirehtiä yli 60-vuotiaiden ja riskiryhmiin kuuluvien kolmatta rokoteannosta.

Toiminnanharjoittaja voi ottaa koronapassin käyttöön ja pyytää sitä 16 vuotta täyttäneiltä. Passi mahdollistaa sisäänpääsyn tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

16.12.2021 15:00

Keuruun, Multian ja Petäjäveden nollapäivän jälkeen tartuntojen määrä ryöpsähti Keuruulla torstaina 16. joulukuuta, jolloin uusia tartuntoja varmistui kaikkiaan 6. Multialla ja Petäjävedellä uusia tartuntoja ei todettu.

Koko epidemian ajalta koronatartuntojen määrä on nyt Keuruulla 182, Multialla 18 ja Petäjävedellä 83.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä tartuntojen kokonaismäärä on 15. joulukuuta tilaston mukaan 6 871, joista 3 307 on varmistunut 16. syyskuuta jälkeen.

Tartuntojen 14 vuorokauden ilmaantuvuus Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on tällä hetkellä 272 sataatuhatta asukasta kohden.

Rokotuskattavuus etenee

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos haluaa kiirehtiä niiden henkilöiden kolmatta rokotusannosta, joiden toisesta rokotusajankohdasta on kulunut yli puoli vuotta. Kiireellisimpinä Thl pitää yli 60-vuotiaiden ja riskiryhmiin kuuluvien rokottamista.

Keuruulla ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 7 577 henkilöä (87,9 prosenttia asukkaista), toisen 7 279 (84,7 prosenttia) ja kolmannen 930 (10,9 prosenttia).

Multialla kertaalleen rokotettuja on 1 180 henkilöä (86,2 prosenttia asukkaista), tuplarokotettuja 1 127 (82,8 prosenttia). Kolmas rokoteannos on annettu 145 henkilölle (10,7 prosenttia asukkaista).

Petäjävedellä ensimmäisen rokoteannoksen on hakenut 2788 henkilöä (86,3 prosenttia asukkaista), toisen 2593 henkilöä (80,5 prosenttia) ja kolmannen 226 henkilöä (7 prosenttia).

Rokotettavaksi vain ajanvarauksella

Rokotusajan voi saada vain ajanvarauksella joko sähköisesti tai puhelimitse. Seututerveyskeskuksessa rokotusvuorossa ovat kaikki yli 12-vuotiaat, jotka tarvitsevat ensimmäisen tai toisen rokoteannoksen, sekä kaikki yli 18-vuotiaat, jotka tarvitsevat kolmannen rokoteannoksen.

Seututerveyskeskus ei vielä tiedota 5–11-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien lasten rokotuksista.

Kuntalaiset voivat varata ajan haluamalleen seututerveyskeskuksen rokotuspisteelle. Jos rokotettavan työterveyshuollolla on sopimus rokotuksista seututerveyskeskuksen kanssa, voi valita, ottaako rokotuksen työterveyshuollosta vai terveyskeskuksesta.

Hallitus kaavailee kotona tehtävien koronatestien arvonlisäveron poistamista, millä toivotaan olevan alentava vaikutus testien hinnoitteluun. Koti- ja pikatestit eivät korvaa terveydenhuollon tekemää koronavirustestiä.

Voimassa olevia rajoituksia

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien alueilla kielletään 5. tammikuuta saakka kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä.

Toiminnanharjoittaja voi ottaa koronapassin käyttöön ja pyytää sitä 16 vuotta täyttäneiltä henkilöiltä, jolloin passi mahdollistaa sisäänpääsyn tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Yleisissä kokouksissa koronapassia ei voida edellyttää, vaan niissä on noudatettava voimassa olevia koronarajoituksia.

Koronapassin voi ladata Omakannasta. EU:n koronatodistus sisältää kolme asiakirjaa: todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronasta. Kaikki kolme voivat toimia koronapassina.

Koronapassin saavat myös henkilöt, jotka ovat sairastaneet koronan ja saaneet ensimmäisen koronarokotusannoksen.

Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viimeistään viiden vuorokauden sisällä rokotettavana käynnistä. Toiminnanharjoittaja ja tapahtumien järjestäjä saa koronapassin lukijasovelluksen sovelluskaupasta.

Koko sairaanhoitopiirin alueella on voimassa maskisuositus kaikille 12 vuotta täyttäneille.

Keuruulla yleisötilaisuuksia koskevat aluehallintoviraston määräykset ovat voimassa 31. joulukuuta saakka. Tänä aikana yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää sisätiloissa korkeintaan 50 henkilölle.

Yleisötilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin määräystä ei tarvitse noudattaa. Yleisissä kokouksissa järjestäjä ei voi edellyttää koronapassia, vaan niissä on noudatettava rajoituksia.

Perustoimintaa, kuten kirjaston, uimahallin ja nuorisotilojen käyttöä, ei rajoiteta eikä niissä edellytetä koronapassia. Yleisissä tiloissa on kuitenkin voimassa vahva maskisuositus.

Multian kunta suosittelee kunnan tapahtumiin koronapassia. Kunnan työntekijöiden kanssa on myös tehty etätyösopimus.

Poukaman vierailijoita kehotetaan erityiseen varovaisuuteen, ja vierailut sairaana tai oireisena on kielletty.

Suuria kokoontumisia sisätiloissa vältetään. Mikäli kokoontumisia järjestetään, niissä on huolehdittava turvaväleistä. Kokouksia suositellaan pidettäväksi etäyhteyksillä.

Multialla koronatilanteeseen liittyvät rajoitukset ja ohjeet ovat voimassa 31. tammikuuta saakka.

Petäjäveden kunnassa on voimassa etätyösuositus niille kunnan työntekijöille, jotka pystyvät hoitamaan työnsä etänä. Kunnanvirasto palvelee ajanvarauksella, ja palveluissa on voimassa vahva maskisuositus.

Sisätiloissa on voimassa 50 hengen kokoontumisrajoitus, ja kunnan tapahtumissa, kuten kulttuuritoimen järjestämissä konserteissa ja elokuvissa, käytetään koronapassia. Suuria kokoontumisia sisätiloissa pyritään välttämään. Kokouksissa suositaan etäyhteyksiä.

Petäjäkodissa vierailevien edellytetään käyttävän maskia, ja heitä kehotetaan erityiseen varovaisuuteen. Vierailut sairaana tai lievissäkin oireissa on ehdottomasti kielletty.

Rajoitukset ja ohjeet ovat Petäjävedellä voimassa 31. tammikuuta asti.

Ravintolarajoituksia vuoden loppuun

Ravintolarajoitukset Keski-Suomessa ovat voimassa 31. joulukuuta saakka.

Ravintolat, joissa on anniskellaan alkoholia, voivat olla auki kello 5–18. Jos ravintolassa ei ole anniskelua, se voi olla auki kello 5–01.

Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita eivätkä noutoruoan myyntiä.

Anniskelu on sallittu kello 9–17. Avin luvalla anniskelun voi aloittaa kello 7 majoituspalvelun aamiaistarjoilun yhteydessä.

Ruokaravintoloissa on käytössä 75 prosenttia sisätilojen asiakaspaikoista ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia sisä- ja ulkotilojen asiakaspaikoista.

Sisätiloissa asiakkaalla on oltava oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä.

Juttuun tarkennettu 16. joulukuuta 2021 kello 15.25 tartuntojen kokonaismäärät koko epidemian ajalta.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos