Kotihoidon tartuntaketju saatu katkeamaan Keuruulla - Koronavirus - Suur-Keuruu

Kotihoidon tartuntaketju saatu katkeamaan Keuruulla

Palevelukoti Metsätähden vierailurajoitukset Haapamäellä jatkuvat vielä. Kotihoidon tartuntaketju on tämän hetken tiedon mukaan saatu taltutettua.

Kolmansia koronarokotteita annetaan Keuruulla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaisessa järjestyksessä.

25.11. 11:46

Suur-Keuruu uutisoi 19. marraskuuta kahden kotihoidon työntekijän positiivisista koronatestituloksista Haapamäellä.

”Kotihoidon tartuntaketjussa on todettu kaikkiaan kolmella työntekijällä positiivinen koronatestitulos. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tartuntaketju on saatu katkeamaan”, vs. perusturvajohtaja Mari Kolu sanoo.

Lue lisää: Kotihoidossa Haapamäellä kahdelle työntekijälle positiivinen koronatestitulos

Tartuntaketjun alkuperästä ei ole saatu varmuutta, mutta kotihoito selvitti heti kaikki altistuneet asiakkaat.

”Asiakkaille ja heidän omaisilleen ilmoitettiin altistumisesta välittömästi tiedon tultua, ja tartuntatautilääkärin ohjeiden mukaisesti oireiset asiakkaat testattiin. Kotihoito ottaa näytteet asiakkaista kotona. Varotoimena hoidamme kaikki koronalle altistuneet kotihoidon asiakkaat suojatusti.”

Kolu kertoo, että varotoimet ovat kohdistuneet kaikkiin Metsätähden asukkaisiin, ja heitä on hoidettu suojatusti perjantaista 19. marraskuuta lähtien.

”Virallisesti näin laajalle eristämiselle ei olisi tarvetta, mutta tällä toimenpiteellä pyritään huolehtimaan asukkaiden ja henkilöstön turvallisuudesta. Pyrimme myös vähentämään hoitajien liikkumista alueelta toiselle ja keskittämään käyntejä.”

Marraskuun 19. päivän jälkeen Metsätähdestä ei ole tullut tietoon uusia altistumisia.

”Tartuntojen välttämiseksi on tehty kaikki mahdollinen, ja toivomme hoitajille työrauhaa. Ylitöiltä ei ole vältytty, ja henkilökunta ja kotihoidon esihenkilöstö on joustanut tilanteessa hienosti. Ammattitaitoinen ja osaava henkilökunta tekee kaikkensa asiakkaiden turvallisuuden vuoksi.”

Vierailuja palvelukoti Metsätähteen on rajoitettu tiistaihin 30. marraskuuta saakka. Myös Haapamäen päiväkeskustoiminta on keskeytyksissä perjantaihin 3. joulukuuta asti.

Muutoin tilanne Keuruun vanhuspalveluiden asumisyksiköissä on Mari Kolun mukaan rauhallinen eikä positiivisia koronatestituloksia ole saatu työntekijöiden eikä asukkaiden näytteistä.

Maskin käyttöä suositellaan

Apulaisylilääkäri, tartuntatautilääkäri Matias Lahti Keuruun terveysasemalta ja ylihoitaja Sanna Porkka-Hokkanen Keski-Suomen seututerveyskeskuksesta arvioivat kaupungin tämänhetkistä tartuntatilannetta.

”Tilanne on ollut pitkään melko rauhallinen. Yksittäisiä tartuntoja ja lyhyehköjä tartuntaketjuja tulee tasaisesti. Tartuntoja on eri puolilla kaupunkia, mutta mikään alue ei korostu erityisesti”, Lahti sanoo.

Lahden mukaan korona leviää varsinkin suojaamattomissa kohtaamisissa, minkä vuoksi maskin käyttö on edelleen suositeltavaa. Oikeaoppinen maskin käyttö vähentää tartuntariskiä, vaikka maski ei estä kaikkia tartuntoja.

Tällä hetkellä uusia koronarajoituksia ei ole suunnitteilla.

”Seuraamme valtakunnallista ja maakunnallista ohjeistusta ja reagoimme tarvittaessa. Tällä tietoa joulun viettoon voi valmistautua jokseenkin normaalisti. Kun käydään tapaamassa ikääntyneitä ystäviä ja omaisia, maskin käyttö on suositeltavaa”, Lahti sanoo.

Rokotuksissa käydään ahkerasti

Koronarokotuksiin on Keuruulla yhä hyvin tulijoita eikä rokotusten ottointo ole laantunut. Asumisyksiköissä kolmansia rokoteannoksia on annettu asukkaille, ja kotihoidossa niitä ollaan aloittamassa.

”Koronarokotukset ovat sujuneet Keuruulla hyvin. Ykkösrokotteitakin on vielä otettu, ja kolmansia rokotteita annetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaisessa järjestyksessä. Esimerkiksi 22. joulukuuta on vielä jonkin verran vapaita aikoja, ja rokotusaikoja on avattu jo tammikuulle” Sanna Porkka-Hokkanen kertoo.

Seuraava ilman ajanvarausta järjestettävä walk-in -rokotuspäivä Keuruulla pidetään 9. joulukuuta kello 8.30–15.30.

Rokotteiden ottamisesta on valtakunnallisesti käyty paljon keskustelua. Matias Lahti korostaa, että ratkaisu rokotteen ottamisesta on jokaisen oma.

”Noitavainot eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan. Voi olla kuitenkin kova paikka, jos rokotteen jättää ottamatta, tartuttaa muita, ja he sairastuvat vakavasti tai jopa menehtyvät. Kehottaisin jokaista pohtimaan rokotepäätöstä tehdessään, tuleeko tämän tietoisuuden kanssa toimeen, jos pahin toteutuu”, Lahti puntaroi.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos