Tartuntatilanne seudulla huonontui merkittävästi – Seututerveyskeskukselta uudet toimintaohjeet kunnille ja karanteeniin - Koronavirus - Suur-Keuruu

Tartuntatilanne seudulla huonontui merkittävästi – Seututerveyskeskukselta uudet toimintaohjeet kunnille ja karanteeniin

Koronajäljityksessä keskitytään nyt suuren riskin altistuneiden kuten perheenjäsenten ja vain todellisten lähikontaktien kartoittamiseen.

Koronatartuntojen määrä on jälleen kasvanut. Koronajäljityksessä keskitytään nyt suuren riskin altistuneiden kuten perheenjäsenten ja vain todellisten lähikontaktien kartoittamiseen.

13.10. 13:36

Koronaviruksen tartuntatilanne Seututerveyskeskuksen alueella ja koko Keski-Suomessa on huonontunut merkittävästi. Tartuntojen määrän nopean kasvamisen vuoksi Seututerveyskeskuksen koronajäljitysryhmä ei tavoita koronaan altistuneita niin nopeasti kuin aiemmin. Jäljityksessä keskitytään nyt suuren riskin altistuneiden kuten perheenjäsenten ja vain todellisten lähikontaktien kartoittamiseen.

Hygieniaohjeita maskien ja käsidesien käytöstä suositellaan edelleen noudatettavaksi samoin kuin turvaväleistä huolehtimista. Tärkeää on myös sairaana pysyä kotona. Rokotusten ottamista suositellaan vahvasti.

Uudet koronatoimintaohjeet on julkaistu Seututerveyskeskuksen nettisivuilla ja ne on myös jaettu alueen kuntiin.

Ilmoitathan tartunnastasi altistuneille

Tiedonkulun nopeuttamiseksi seututerveyskeskus toivoo, että positiivisen koronatestituloksen saanut ilmoittaa tartunnastaan viipymättä työpaikan esihenkilölle tai opiskelupaikan vastuuopettajalle tai rehtorille.

Lasten positiivisesta koronatestituloksesta tulisi ilmoittaa itse koulun rehtorille tai päiväkotiin.

Seututerveyskeskus suosittelee, että positiivisesta testituloksesta ilmoitetaan myös läheisille, työkavereille ja lasten kavereille, joiden kanssa on oltu lähikontaktissa ja henkilöt ovat voineet altistua tautiin. ”Tämä on vapaaehtoista, sillä ketään ei velvoiteta ilmoittamaan terveystietojaan”, sanotaan Seututerveyskeskuksen uusissa ohjeissa.

Positiivisesta testituloksesta eristykseen

Positiivisen testituloksen saaneen terveysviranomainen määrää eristykseen. Viranomaiselta tulee soitto yhden tai kahden vuorokauden sisällä ja tuolloin saa myös tarvittavat toimintaohjeet.

On tärkeää pysyä kotona ja noudattaa ohjeita. ”Työnantajan, opettajan tai rehtorin kanssa voi sopia mahdollisesta etätyöskentelystä tai lasten mahdollisesta etäopiskelusta”, opastaa seututerveyskeskus.

Varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksessa samassa luokkahuoneessa tai tilassa oleskelua ei katsota koko ryhmän osalta automaattisesti altistukseksi, vaan selvitetään varsinaisesti altistuneet henkilöt, joiden kanssa tartunnan saanut on ollut lähikontaktissa.

Muille voidaan tiedottaa mahdollisesta pienen tartuntariskin altistumistilanteesta. He voivat hakeutua omaehtoisesti testiin, jos oireita ilmenee. Koulu tai varhaiskasvatus voi tiedottaa pienen riskin altistumisesta.

Jos altistuit, hakeudu koronatestiin

Jos altistuu ja saa oireita, tulee pysyä kotona ja hakeutua koronatestiin ja toivottavaa on, että ilmoittaa tilanteestaan myös työpaikalle tai kouluun. Terveysviranomaiset selvittävät lähimmät altistuneet, jotka määrätään viralliseen karanteeniin ja siitä ilmoitetaan asianomaisille tai huoltajalle.

”Tällä hetkellä tapauksia on sen verran runsaasti, että karanteeniin asettaminen voi viivästyä useammalla vuorokaudella. Terveysviranomaiset ilmoittavat oppilaitoksille tai työpaikoille, milloin jäljitys ja todelliset karanteenit on asetettu ja oireettomat voivat palata lähiopetukseen tai töihin. Kaksi rokoteannosta ottanut tai koronainfektion sairastanut ei joudu automaattisesti karanteeniin altistumistilanteissa”, ohjeistaa Seututerveyskeskus.

Karanteeni päättyy, kun henkilö saa negatiivisen testituloksen. Testin voi ottaa oireettomana aikaisintaan kuusi vuorokautta altistumisen jälkeen. Jos ei mene testiin, niin karanteeni kestää 10 päivää. Karanteenin lyhennysmahdollisuus ei koske koronapositiivisen kanssa samassa taloudessa asuvia perheenjäseniä.

Eristyksestä saa tartuntatautilääkärin määräämän todistuksen postitse jälkikäteen. Virallisesta karanteenista saa todistuksen tartuntatautipäivärahan hakemista varten. Tällä hetkellä todistusten toimittaminen voi viivästyä.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset