Kivelän koululla kokonainen luokka koronakaranteeniin – Haapamäen yhtenäiskoululla tilanne helpottumassa - Koronavirus - Suur-Keuruu

Kivelän koululla kokonainen luokka koronakaranteeniin – Haapamäen yhtenäiskoululla tilanne helpottumassa

Keuruulla Kivelän koulussa yksi luokka oppilaita on asetettu koronakaranteeniin tänään perjantaina 10. syyskuuta. Altistuskaranteeniin asetetaan myös neljä kyyditysoppilasta.

Kivelän koulussa yksi oppilas on antanut positiivisen koronanäytteen ja yksi luokka ja muutamia kuljetusoppilaita on asetettu karanteeniin.

10.9.2021 16:38

Keuruun sivistysjohtaja Marika Savukoski kertoo, että Kivelän koulussa ollaan asettamassa yksi luokka karanteeniin ja samalla altistuskaranteeniin asetettaneen neljä kyytioppilasta.

– Karanteenilaisille järjestetään karanteenin ajan etäopetusta, kertoo Savukoski.

Exit-menettelystä luovutaan

– Kivelän koulussa on todettu koululaisella uusi positiivinen koronatestitulos. Tilanteessa on edetty normaaliprotokollan mukaan: sairastunut on asetettu eristykseen, altistuneet on kartoitettu ja heidät on lähes kaikki tavoitettu, kertoo apulaisylilääkäri Matias Lahti Keski-Suomen seututerveyskeskuksesta.

Hän kertoo, että vielä aiemmin tällä viikolla käytössä on ollut niin sanottu exit-menettely. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että oireettomat altistuneet ovat halutessaan voineet hakeutua kuudentena karanteenipäivänä testiin ja negatiivisen testituloksen saatuaan he ovat vapautuneet karanteenista.

– Menettely on aiheuttanut jonkin verran epätietoisuutta ja sekaannuksia ja lisännyt merkittävästi jäljitystiimin työkuormaa. Olemme siksi linjanneet, että uusien tautitapauksien kohdalla Keuruun alueella exit-menettelystä luovutaan toistaiseksi, sanoo Lahti.

Haapamäellä tilanne rauhoittumassa

Haapamäen yhtenäiskoululla koronatilanne on ennallaan. Siellä karanteeneja on päättymässä ensi viikolla ja tartuntaketjut ovat sammumaan päin.

– Uusia tautitapauksia voi toki vielä ilmaantua, mutta laajojen karanteenien myötä uusia altistumisia tapahtuu nyt niukasti. Koulukuljetusten ja koulunkäynnin osalta elämää voidaan jatkaa normaalisti niiden kesken, jotka eivät ole karanteenissa tai eristyksessä, toteaa Lahti.

– Valmistaudumme paluuta normaaliin ja toivomme, että suurin osa oppilaista pääsisi jo maanantaina palaamaan takaisin lähiopetukseen. Toivomme myös, että viikonlopun myötä tilanne rauhoittuu, sanoo Haapamäen yhtenäiskoulun rehtori Jukka-Pekka Ärling.

Lasten rokottamista vasta tutkitaan

Koronarokotteita on tällä hetkellä Keurusseudulla hyvin saatavilla ja rokotukseen pääsee tiettyinä päivinä myös ilman ajanvarausta.

Toistaiseksi alle 12-vuotiaille lapsille ei anneta koronarokotteita.

– Tämän potilasryhmän osalta tutkimustyö ja rokotteen hyötyjen ja haittojen puntarointi on kesken. Sairastetun taudin antama suoja uutta infektiota vastaan kestää normaalisti vähintään puoli vuotta ja on tyypillisesti sitä parempi, mitä vakavamman tautimuodon potilas on sairastanut, sanoo Matias Lahti.

Rokotustodistus Omakannasta

EU:n koronatodistukset eli todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen koronavirustestistä ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista saa Omakannasta.

EU:n koronarokotustodistus näkyy Omakannassa, kun henkilö on saanut koronarokotuksen. Todistuksessa näkyvät viimeisimpänä saadun rokotteen valmistenimi ja antopäivä sekä rokoteannosten määrä. Jos on saanut kaksi rokotusta, vain jälkimmäisen rokoteannoksen valmistenimi näkyy todistuksessa.

– Tieto rokotteista pitäisi siirtyä automaattisesti Omakantaan. Tämän edellytyksenä on, että niin sanottu Kanta-suostumus on voimassa. Yli 10-vuotiaiden lasten kohdalla ongelmana voi olla, etteivät tiedot näy huoltajalle. Jos todistusta ei saa näkyviin Omakannan kautta, niin sen voi tarvittaessa pyytää omasta terveyskeskuksesta, neuvoo Matias Lahti.

Lähde: stm.fi

Lue lisää: Keuruulla ja Petäjävedellä molemmissa yksi uusi tartunta – Maakunnassa ilmaantuvuusluku sahaa edestakaisin

Lue lisää: Koronapiikille ilman ajanvarausta – Seututerveyskeskus tarjoaa lisää rokotuspäiviä

Lue lisää: Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saara Kässi-Jokinen: ”Haapamäen koulua ei haluta sulkea, mutta oppilaita on asetettu herkästi karanteeniin tartuntojen estämiseksi"

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos