Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saara Kässi-Jokinen: ”Haapamäen koulua ei haluta sulkea, mutta oppilaita on asetettu herkästi karanteeniin tartuntojen estämiseksi" - Koronavirus - Suur-Keuruu

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saara Kässi-Jokinen: ”Haapamäen koulua ei haluta sulkea, mutta oppilaita on asetettu herkästi karanteeniin tartuntojen estämiseksi"

Keuruun kaupunginhallitus seuraa Haapamäen koronatilannetta. Koulunkäynti on perusoikeus, joten koulua ei haluta sulkea. Altistuneita on määrätty karanteeniin herkästi.

Haapamäen Riihossa kakkosluokkalainen Eino Jokinen teki karanteenissa ViLLE-tehtäviä kotona äitinsä Saara Kässi-Jokisen kanssa.

9.9.2021 12:40

Tartuntatautiviranomaisena Keuruun kaupunginhallitus keskusteli maanantain 6. syyskuuta kokouksessaan esityslistan ulkopuolella Haapamäen yhtenäiskoulun koronatilanteesta ja koulun sulkemisesta ja päätti, että vaikka tilanne on vaikea ja huolestuttava, koulua ei suljeta, ellei se ole välttämätöntä.

– Koulunkäynti on oppilaiden perusoikeus. Näin koulua ei voida sulkea kevyin perustein. Välttämättömyyden arvioi tartuntatautilääkäri. Tartuntatautilääkäri Matias Lahden näkemyksen mukaan koulua ei tarvitse sulkea. Kaupunginhallitus päätti seurata tilanteen kehittymistä, sanoo Keuruun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saara Kässi-Jokinen Haapamäen Riihosta.

Aikuisilta puuttuu rokotuksia

Lapsia ja nuoria on Haapamäellä asetettu herkästi karanteeniin, vaikka väljempikin toimintatapa olisi ollut perusteltu.

– Lasten kontaktien selvittely on vaikeaa, lisäksi suuri osa on kuljetusoppilaita.

Kässi-Jokinen kertoo, että tartuntatautilääkäri on keskustellut Haapamäen tilanteesta sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin kanssa ja myös Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronanyrkki on kokouksessaan hyväksynyt Haapamäellä tehdyn linjauksen. Päätös koulun pitämisestä auki on siis sekä sairaanhoitopiirin että kansallisen linjan mukainen. Myös rokotuskattavuus on alueella hyvä.

– Kaikilla meillä nuorilla aikuisilla, lasten vanhemmilla ei ole vielä kakkosrokotetta, se on kyllä hankala asia, sanoo Kässi-Jokinen.

Jos tartuntoja tulee edelleen paljon, tilanne arvioidaan uudelleen.

Yhä sata karanteenissa

Torstaina 9. syyskuuta Haapamäen yhtenäiskoulussa oli edelleen sata lasta määrättynä koronakaranteeniin. 20 oppilasta oli koulussa ja 20 vapaaehtoisesti kotona.

– Vanhemmat ovat itse tehneet työtä, ottaneet kopin ja jättäneet lapsiaan kotiin, ettei tauti leviäisi enempää, sanoo Kässi-Jokinen.

Koululla on toistaiseksi ilmoitettu kaikkiaan kymmenestä tartunnan saaneesta.

– Määrä on huoltajien ilmoittamaa tietoa, kertoo Haapamäen yhtenäiskoulun rehtori Jukka-Pekka Ärling.

Tänään torstaina 9. syyskuuta THL ei raportoinut uusista koronatapauksista Keuruulla.

”Tarttuu todella helposti”

Saara Kässi-Jokisen perheessä kaksi lapsista määrättiin altistuskaranteeniin, toinen päiväkodista ja toinen koulukuljetuksesta saadun altistuksen takia.

– Nuoremman karanteeni loppui jo ja onneksi tähän saakka myös koronatestien tulokset ovat olleet negatiivisia, sanoo Kässi-Jokinen.

Koronarypäs Haapamäellä on säikäyttänyt kaikkia alueen asukkaita.

– Nyt on nähty, kuinka helposti sairaus todella tarttuu. Ihmetyttää valtakunnallinen linjaus, että nyt pitäisi oppia elämään koronan kanssa. Se varmasti vaatii meiltä kaikilta paljon totuttelemista. Toivottavasti kaikki kiiruhtavat ottamaan rokotteita, että saadaan suojaa väestölle, pohtii Kässi-Jokinen.

Karanteeneja päättyy

Haapamäen yhtenäiskoululla tilanne on torstaina 9. syyskuuta rauhallinen.

– Joitakin karanteenin päättymisilmoituksia tullut. Lähes kaikissa kodeissa on päätetty pitää lapset loppuviikon kotona varmuuden vuoksi. Joissakin perheissä osa lapsista on vielä karanteenissa. Huoltajilta saadun tiedon mukaan paljon odotellaan vielä testiin pääsyä ja testituloksia, kuvailee tilannetta Jukka-Pekka Ärling.

Koululla valmistellaan paluuta normaaliin.

– Toivomme, että maanantaina suurin osa oppilaista voisi palata kouluun. Nyt lähes kaikki lapset ovat kotona, mahdollisten tulevien sairastumisten takia ei pitäisi tartuntoja tulla ainakaan koulussa.

Ärling kehuu koulun väkeä venymisestä raskaan työviikon aikana.

– Koulun henkilökunta on työskennellyt ja venynyt aivan huikealla tavalla tämän raskaan viikon! Myös yhteistyö kotien ja seututerveyskeskuksen jäljittäjien kanssa on toiminut hienosti, Ärling kiittää.

Lue lisää: Keuruulla viikon ensimmäinen nollapäivä – Keski-Suomen ilmaantuvuusluku nousi hieman

Lue lisää: Koronatestausta kevennetään koko Keski-Suomessa: Alle 12-vuotiaiden ja kahdesti rokotettujen lieväoireisten testaus ei enää välttämätöntä

Lue lisää: Lääkäri Matias Lahti vastaa Haapamäen koronatilanteesta: ”Koronarajoitukset eivät ole harmittomia, koulujen sulkeminen on työkalupakin pohjimmainen keino hillitä epidemiaa”

Lue lisää: Haapamäen yhtenäiskoulussa korona-altistuksia koulussa, koulutaksissa, iltapäiväkerhossa ja vapaa-ajalla – Oppilaista vain joka kymmenes tuli kouluun tiistaina ja keskiviikkona

Lue lisää: Lisää uusia rokotuspäiviä – Seututerveyskeskus järjestää rokotuksia ilman ajanvarausta

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos