Kurvaa koronapiikille –Viisikymppisille annetaan rokoteaikoja huomisesta alkaen - Koronavirus - Suur-Keuruu

Kurvaa koronapiikille –Viisikymppisille annetaan rokoteaikoja huomisesta alkaen

Keski-Suomessa jo kolmannes väestöstä on saanut koronarokotteen, seututerveyskeskuksessa avataan keskiviikkona 12.5. ajanvaraus perusterveille 50-59-vuotiaille.

Viimein myös viisikymppiset pääsevät kurvaamaan koronarokotukseen, joka onkin tämän kevään villitys ylitse muiden.

11.5. 15:11

Seututerveyskeskuksessa rokotusvuorossa ovat yli 60-vuotiaat perusterveet ja yli 16-vuotiaat riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvat. Yli 65-vuotiaista iso osa on rokotettu, jos rokote on saamatta voi tällä viikolla soittaa ajanvaraukseen 014 269 0540, keskiviikkona ja perjantaina kello 8–11.

Huomenna keskiviikkona 12.5. avataan ajanvaraus 50-59-vuotiaille perusterveille ja ensi viikon torstaina 20.5. myös 40-49-vuotiaille perusterveille. Viikkoa myöhemmin torstaina 27.5. avataan ajanvaraus perusterveille 30-39-vuotiaille.

Kuluvan viikon 19 rokotusajat ovat pääosin varattu, mutta peruutusaikoja voi vapautua. Viikon 20 ajat ovat varattavissa keskiviikosta 12.5. alkaen.

Seututerveyskeskuksen kuntien asukkaiden tulee varata rokotusajat omasta kotikunnastaan, myös kesämökkiläisten rokotukset hoidetaan THL:n ohjeen mukaan omasta kotikunnasta.

Jos rokotettavan työterveyshuollolla on sopimus rokotuksista seututerveyskeskuksen kanssa, työntekijä voi valita joko työterveyshuollosta tai kotikunnasta.

Rokotukset etenevät väestöryhmittäin THL:n ohjeiden mukaisesti sitä mukaa, kun rokotteita saadaan ja esimerkiksi ensimmäinen rokotus 16–69-vuotiaille riskiryhmässä 1 ja 2 on annettu koko seututerveyskeskuksen alueella noin 80 prosentille. Tällä hetkellä KSSHP:n alueella on rokotettu 34,5 % väestöstä.

Koronatartunnat perustasolla

Koronatartunnoissa koko Keski-Suomi on perustasolla. Keuruun tartuntamäärä on thl:n 11.5. tietojen mukaan edelleen 17 ja Petäjävedellä 33.

Keski-Suomessa kahden viime viikon aikana koronatapauksia on varmistunut 18 ja ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohti on 7,1. Edellisellä kaksiviikkoisella ilmeni 43 koronatapausta ja ilmaantuvuus oli 17.

Keski-Suomen koronanyrkki vetosi eilen 10.5. kansalaisiin, että näytteisiin kannattaa hakeutua edelleen hyvin pienellä kynnyksellä, mikäli oireita ilmaantuu.

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta kokoontui torstaina 6.5. yhteiseen verkkokokoukseen puheenjohtajansa aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla tilannekuvan päivitykseen koronan sekä alueen muiden ajankohtaisten havaintojen osalta: tautitilanne on Suomessa positiivinen naapurimaiden tilanteeseen verrattuna. Länsi- ja Sisä-Suomen alueella tautitilanne on kaiken kaikkiaan hyvä tai vakaa.

– Keski-Pohjanmaa nousee esiin selkeänä valopilkkuna, eikä muuallakaan erityisen huonosti mene, totesi Pukkinen.

Lievennyksiä kohti mennään

Avi on kertaalleen lieventänyt kokoontumisrajoituksia huhtikuun lopulla.

– Vaikuttaa vahvasti siltä, että lievennyksien suuntaan mennään jatkossakin. Mutta asia riippuu vahvasti myös Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksesta, kertoi Pukkinen.

Hän nosti esille myös ennätyksellisen kysymystulvan kokoontumisrajoitusten helpotuksiin liittyen esimerkiksi alueen urheilu- ja jalkapalloseuroilta.

– Me emme pysty tällä hetkellä vastaamaan näihin kysymyksiin, mutta uskomme ja toivomme, että rajoitusten lievennyksiin voidaan jatkossa mahdollisimman pian siirtyä, sanoi Pukkinen.

Käyttäytymistieteet avuksi

Valtioneuvoston kanslia on käynnistänyt hankkeen, jossa kehitetään ja kokeillaan käytännössä käyttäytymistieteellisen tiedon soveltamista koronakriisin hoidossa, kuten politiikkatoimien valmistelussa ja käyttäytymisvaikutusten arvioinnissa sekä viestinnän suunnittelussa ja toteutuksessa.

– Tartuntojen ehkäisemisen torjunnassa onnistuminen riippuu ihmisten käyttäytymisestä, on tärkeää vahvistaa valtionhallinnon kykyä ymmärtää käyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä, sanoi hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, osastopäällikkö Seppo Määttä valtioneuvoston kansliasta

Ihmislähtöistä ja rehellistä viestintää

Hän sanoi, että viestinnän tulisi olla ihmislähtöistä ja ymmärrettävää ja esimerkiksi vieraita, huonosti avautuvia käsitteitä tulisi välttää. Ihmislähtöinen viestintä tukee itseohjautuvuutta ja sisäisistä motiiveista kumpuava toiminta on yleensä kestävämpää. Samoin viestinnässä tulisi saada oikeudenmukaisuuden ääni ja näkökulma esiin.

Määttä toi esille myös sen, että esimerkiksi rokotekattavuuden kasvattamiseksi parhaita ovat suorat kohdennetut toimenpiteet: muun muassa suorat kehotukset ja henkilökohtaiset muistutukset ja kutsut. Lisäksi esimerkiksi Suomen olosuhteissa korostuvat viestinnän avoimuus, suoruus ja rehellisyys.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset