Haavoittuvimmat on kohta rokotettu – Koronatilanne on rauhallinen

Koronarokotusvuorossa ovat nyt yli 16-vuotiaat riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat.

Perusterveiden 60–64-vuotiaiden rokotukset on määrä aloittaa ensi viikolla, eli viikoilla 19–20, riippuen rokotetoimituksista.

4.5.2021 15:03

Seututerveyskeskuksessa rokotusvuorossa ovat tiistain 4. toukokuuta tietojen mukaan yli 16-vuotiaat riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat. Heille pistetään Modernan ja Biontech-Pfizerin rokottetita.

Yli 65-vuotiaista iso osa on rokotettu.

– Jos et vielä ole saanut rokotusta ja sen haluat, voit varata ajan sähköisesti tai soittaa numeroon 014 269 0540 maanantaista torstaihin kello 8–11, neuvoo Hanne Joenaho seututerveyskeskuksesta.

Perusterveiden 60–64-vuotiaiden rokotukset on tavoitteena aloittaa ensi viikolla, eli viikoilla 19–20, riippuen rokotetoimituksista.

Ajan voi varata sähköisesti

Rokotusvuorossa olevat voivat varata rokotusajan sähköisesti osoitteesta: https://oma.hyvis.fi/group/keski-suomi/ajanvaraus.

– Jos sinulla ei ole mobiili- tai pankkitunnuksia tai olet vaihtanut terveyskeskuspalvelusi Seututerveyskeskukselle eri kunnasta, voit varata ajan soittamalla 014 269 0540, maanantaista torstaihin kello 8-11, Joenaho opastaa.

Sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä esiintyy ajoittain hitautta suuren kuormituksen vuoksi. Sivun latautumista kannattaakin odottaa rauhassa tai yrittää ajan varaamista myöhemmin uudelleen.

Tämän kuluvan viikon 18 rokotusajat on pääosin varattu. AstraZeneca-rokoteaikoja yli 65-vuotiaille on vielä vapaana.

Ensi viikon 19 ajat ovat varattavissa torstaista 6.5. alkaen. Viikosta 20 eteenpäin saatavat rokotemäärät eivät ole vielä varmistuneet.

Vapaita aikoja tarjotaan puhelimitse

– Tarvittaessa tavoittelemme rokotettavia puhelimitse, jos rokotusaikoja jää vapaaksi. Soitamme rokotuspuheluja pääasiassa maanantaista lauantaihin kello 8–18. Puhelu tulee 014 -alkuisesta numerosta. Jos emme tavoita asiakasta ensimmäisellä soitolla, yritämme soittaa myöhemmin uudestaan, yhteensä enintään kolme kertaa, kertoo Joenaho.

Rokotteen saaneille suositellaan edelleen maskien käyttöä, turvavälejä sekä hyvän käsi- ja yskimishygienian noudattamista.

Rokotusajan voi perua sähköisesti

Sähköisesti varatut ajat voi perua sähköisen järjestelmän kautta.

Jos rokotettava joutuu perumaan puhelimitse varatun ajan, perumisesta voi ilmoittaa numeroon 014 269 0540, maanantaista torstaihin kiello 8-11.

Muissa korona-asioissa palvelee koronapuhelin numerossa 014 269 8180 arkisin kello 8–16 ja viikonloppuisin kello 9–15.

– Tästä, eikä muistakaan terveysaseman puhelinnumerosta voi varata rokotusaikoja. Koronapuhelin ei palvele rokotusasioissa, muistuttaa Joenaho.

Rokotuksia annetaan, kun annoksia saadaan

Keski-Suomen seututerveyskeskuksen alueella rokotukset etenevät väestöryhmittäin thl:n ohjeiden mukaisesti sitä mukaa, kun rokotteita saadaan.

Seututerveyskeskuksen kunnissa edetään saman tahtisesti niin, että kussakin kunnassa on samat väestöryhmät ja ikäluokat samaan aikaan rokotusvuorossa.

Rokotetehon varmistamiseksi tarvitaan kaksi rokoteannosta, niin että tehosterokote annetaan 12 viikon päästä ensimmäisestä rokotuksesta. Tehosterokotteessa käytetään samaa rokotemerkkiä kuin ensimmäisessä rokotteessa, paitsi alle 65-vuotiaat AstraZenecan rokotteen saaneet saavat muuta merkkiä.

Rokotukset on toteutettu ja toteutetaan väestöryhmäjärjestyksessä kaikille halukkaille.

Haavoittuvimmat on rokotettu

Infektiopotilaita hoitavat lääkärit, hoitohenkilökunta ja koronanäytteenottajat ovat saaneet rokotuksen lähes kaikki. Myös uudet työntekijät rokotetaan.

Myös ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat sekä koronarokottajat ovat lähes kaikki saaneet sekä ensimmäisen että tehosterokotuksen koko seututerveyskeskuksen alueella.

Yli 70-vuotiaat ja heidän kanssaan asuva omaishoitaja tai puoliso alkaen yli 80 vuotiaista ovat lähes kaikki saaneet ensimmäisen rokotuksen.

Alle 70-vuotiaista riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvista ensimmäinen rokotus 16–69-vuotiaille on annettu noin 50 prosentille.

Rokotukset ja ajanvaraus ei vielä ole käynnissä väestöryhmien 1 ja 2 vielä rokottamattomille. Myöskään muu terveysaseman vastaanottoa pitävä ja kotihoidon asiakaskäyntejä tekevä ja vuodeosastohoitoon osallistuva henkilökunta ei vielä voi varata rokotusaikaa. Sama tilanne on muulla sote-henkilökunnalla ja muulla väestöllä.

Koronatilanne on rauhallinen

Koronatilanne on Keski-Suomessa rauhallinen. Kahden viime viikon aikana tapauksia on varmistunut 15 ja ilmaantuvuus on nyt 5,9 tapausta sataatuhatta asukasta kohti.

Edeltävällä kahden viikon jaksolla tautitapauksia tuli ilmi 73 ja ilmaantuvuusluku oli 28,86.

Keuruulla on thl:n tietojen mukaan ollut yhteensä 17 koronatapausta ja Petäjävedellä 33.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos