Keuruulla kaksi uutta koronatartuntaa perjantaina - Koronavirus - Suur-Keuruu

Keuruulla kaksi uutta koronatartuntaa perjantaina

Rokotusjärjestykseen on tullut muutos, joka koskee pahimpia tartunta-alueita. Muutos on voimassa toukokuun loppuun.

Keski-Suomen seututerveyskeskuksessa tällä hetkellä rokotusvuorossa ovat yli 70-vuotiaat.

16.4. 13:56

Keuruulla on laboratoriotesteissä varmistunut perjantaina 16. huhtikuuta kaksi uutta koronatartuntaa. Yhteensä tartuntoja on epidemian alusta lukien nyt 17.

– Aina välillä varmistuu yksittäisiä tartuntoja, kuten nämäkin ovat. Jos tartunta on todettu ja tartuntatautiviranomainen on määrännyt henkilön eristykseen ja altistuneet karanteeniin, määräyksiä on noudatettava, perusturvajohtaja Tuija Koivisto korostaa.

Keuruulla ja lähiseudulla 3 327 rokotettua

Koivisto painottaa, että tartuntatautilaki edellyttää eristys- ja karanteenitoimenpiteiden noudattamista.

– Määräysten rikkomisesta voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen, mutta hyvin harvoinhan sellaisia tapauksia on Suomessa tullut esiin.

Petäjävedellä tartunnat ovat pysyneet muutaman päivän ennallaan, ja kunnassa on epidemian alusta lähtien varmistunut kaikkiaan 33 tartuntaa.

Multia ei ole noussut terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämälle koronakartalle. Kartalla nimetään kaikki paikkakunnat, joilla tartuntoja on todettu viisi tai enemmän.

Ensimmäisen rokoteannoksen on Keuruulla saanut 1 954 henkilöä, Multialla 480 henkilöä ja Petäjävedellä 893 henkilöä.

Kaikkiaan Keski-Suomen alueella on rokotettu 22,1 prosenttia väestöstä. Maakunnan ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 40,7.

Keski-Suomessa rokotetta yli 70-vuotiaille

Keski-Suomen seututerveyskeskuksessa tällä hetkellä rokotettavia ovat yli 70-vuotiaat ja heidän omaishoitajansa tai puolisonsa. Rokotukset etenevät ikäryhmän iäkkäimmästä kohti nuorempia.

– Osassa Seututerveyskeskuksen kunnissa kaikki rokotteen haluavat yli 70-vuotiaat on rokotettu. Muissa kunnissa rokotetaan vielä 70–73-vuotiaita. Seuraavaksi rokotusvuorossa ovat 65–69-vuotiaat vakavia perussairauksia sairastavat.

Tällaisia sairauksia tai terveydentiloja ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, tai krooninen munuais- tai keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja aikuisilla Downin oireyhtymä.

Rokotejärjestykseen muutos toukokuun loppuun

Suomessa on epidemian alusta lähtien todettu yhteensä 83 633 tartuntaa. Valtakunnallinen ilmaantuvuusluku on 95,1, ja viime päivinä se on osoittanut alenemisen merkkejä.

Koronarokotuksia on päätetty väliaikaisesti kohdentaa alueellisesti yhdenmukaisin ja avoimesti määritellyin epidemiologisin perustein sellaisille alueille, joilla tartuntatilanne on korkea.

Maahan saapuvia rokote-eriä jaetaan niille sairaanhoitopiireille, joissa ilmaantuvuusluku eli uusien tartuntojen määrä on 100 tai enemmän 100 000 asukasta kohti viimeisten 14 päivän aikana.

Tällä hetkellä tartuntatilannetta koskeva ehto täyttyy Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson sekä Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueella.

Rokotteiden jakaminen korkean tartuntatilanteen alueille edellyttää myös, että riskiryhmät ja yli 70-vuotiaat ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksensa. Väliaikainen muutos rokotusjärjestyksessä ei saa myöskään viivästyttää tehosterokotteen saamista.

Rokotukset hoidetaan iän mukaan alenevassa rokotusjärjestyksessä siten, että seuraavana vuorossa ovat 60–69-vuotiaat ja heidän jälkeensä 50–59-vuotiaat, 40–49-vuotiaat, 30–39-vuotiaat ja 16–29-vuotiaat.

Parhaillaan selvitetään, voiko samalle henkilölle antaa kahta eri rokotetta.

Ravintolasulku päättyy, rajoitukset jatkuvat

Useaa maakuntaa koskeva ravintola-alan sulku päättyy sunnuntaina 18. huhtikuuta, ja ravitsemusliikkeet voivat jatkaa toimintaansa maanantaina 19. huhtikuuta.

Keski-Suomessa anniskeluravintolat suljetaan kello 18 ja ruokaravintolat kello 19. Alkoholitarjoilu loppuu kaikissa ravintoloissa kello 17.

Samat rajoitukset koskevat myös Pirkanmaata, Uuttamaata, Kanta-Hämettä, Päijät-Hämettä, Varsinais-Suomea, Satakuntaa, Kymenlaaksoa, Etelä-Karjalaa, Etelä-Savoa ja Pohjanmaata, joiden tartuntatilanne on edelleen huono.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset