Keuruulla yksi ja Petäjävedellä kolme uutta koronatapausta – Rokotteita on seudulla pistetty yhteensä 3243 - Koronavirus - Suur-Keuruu

Keuruulla yksi ja Petäjävedellä kolme uutta koronatapausta – Rokotteita on seudulla pistetty yhteensä 3243

Keuruulla on todettu viidestoista koronatapaus, Petäjävedellä tautiin on sairastunut kaikkiaan 31 henkeä.

AstraZenecan rokotteen hyödyt ovat paljon suuremmat kuin siihen liitetyt mahdolliset harvinaiset haitat.

13.4. 14:31

Uudet tartunnat käyvät ilmi thl:n tiistaina 13.4. julkaisemista tiedoista. Multia ei ole noussut thl:n koronatapauslistalle, jossa ovat kunnat, joissa on varmistunut viisi tai useampia koronatapauksia.

Koko Keski-Suomessa tilanne on rauhoittumaan päin, sillä kahden viime viikon aikana uusia koronatapauksia on varmistunut 104, kun niitä aiemmalla kaksiviikkoisella todettiin 186. Ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohti on nyt 41,1, eli alempi kuin edellisellä jaksolla, jolloin tapauksia oli 73,52 sataatuhatta asukasta kohti.

Rokotukset vauhdittuneet

Juuri nyt seututerveyskeskuksessa rokotusvuorossa ovat yli 70-vuotiaat ja heidän omaishoitajansa tai puolisonsa iäkkäimmistä alkaen. Ensimmäinen rokotus yli 80-vuotiaille on annettu lähes kaikille ja ensimmäinen rokotus 70–79-vuotiaille on annettu noin 90 prosentille.

Osassa seututerveyskeskuksen kunnissa rokotetaan vielä 70-73-vuotiaita ja heidän rokotusaikansa saadaan sovittua noin viikon sisällä. Seuraavaksi rokotetaan 65-69-vuotiaat vakavia perussairauksia sairastavat. Tästä ryhmästä on rokotettu noin puolet.

Vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia tai tiloja ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä (aikuiset).

Keurusseudulla annettu 3243 koronapiikkiä

Tarkasti ottaen Keurusseudulla on thl:n 13.4. tietojen mukaan annettu 3243 annosta koronarokotteita.

Keuruulla on koronapiikkiä pistetty 2017, ensimmäisiä annoksia 1872 ja toisia annoksia 145. Multialla on rokotuksia annettu 374, niistä ensimmäisiä annoksia 360 ja toisia annoksia 14. Petäjävedellä on rokotettu 852 kertaa. Ensimmäisen annoksen on saanut 814 ja toisenkin 38 henkeä.

Hyödyt haittoja suuremmat AstraZenecan rokotteella

Seututerveyskeskus kertoo tiedotteessaan, että AstraZenecan rokotteen hyödyt ovat paljon suuremmat kuin siihen liitetyt mahdolliset harvinaiset haitat. Koronaan liittyvä vakavan sairauden riski rokotteen ottamiseen verrattuna on erittäin paljon suurempi. AstraZenecan rokotteen suojateho vakavaa koronainfektiota vastaan on erinomainen.

THL:n mukaan AstraZenecan rokotteen käyttö jatkuu toistaiseksi Suomessa 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla, sillä tämän ikäisillä verisuonitukoksia ei ole todettu.

Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZenecan rokotetta ei kuitenkaan anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet harvinaisen aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin (alle 60 tapausta Keski-Suomessa) tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT).

Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos