Koronasulku ravistelee ravintoloita – ”Varotoimen varotoimi” kritisoi yrittäjien puheenjohtaja Emilia Koikkalainen - Koronavirus - Suur-Keuruu

Koronasulku ravistelee ravintoloita – ”Varotoimen varotoimi” kritisoi yrittäjien puheenjohtaja Emilia Koikkalainen

Keurusseudullakaan ravintolat eivät saa tarjoilla tuotteita asiakkaille nautittavaksi ravintolan tiloissa. Take away -myynti on kuitenkin sallittu.

Isossa Kirjassa Ison Padan Regina Vuorinen ja Arja Kuusela kattamassa noutopöytää viime marraskuussa. Koronasulun takia ravintola toimii nyt vain työmaa- ja opiskelijaruokalana. Lisäksi myydään noutoannoksia.

10.3. 18:45

Ravintolat on pidettävä suljettuna 15 maakunnassa 9.–28. maaliskuuta, myös Keski-Suomessa.

– Tilanne on ollut kaoottinen. Ensin tuli tieto, että sulut tulevat. Sen jälkeen avin tulkintaa, että Keski-Suomessa, Jyväskylän ulkopuolella, jossa koronatartunnoissa ollaan perustasolla, ravintolat voisivat olla auki terveysturvallisuus huomioiden. Tämän jälkeen sulku määrättiin valtioneuvoston asetuksella. Tähän mennessä on nähty, että ravintolat pystyvät toimimaan, tartuntaketjuja meillä ei niihin liittyen ole ollut. Eikä siis perustetta tälle varotoimenpiteen varotoimenpiteelle, josta seuraa karmea hintalappu yrittäjille ja heidän jaksamiselleen, sanoo Emilia Koikkalainen, Keurusseudun Yrittäjien puheenjohtaja.

Ravintolayrittäjät ovat nyt kovilla myös Keurusseudulla.

Taloudelliset menetykset ovat isot. Viime kevään suluista yrittäjillä oli luottamus, että valtio korvaa menetykset elinkeinovapauden rajoittamisesta.

– Ne jotka pitivät takeawayta ja työllistivät henkilöstönsä, eivät ole juuri korvauksia saaneet. Jälkeenpäin ajatellen kaikkien olisi kannattanut laittaa luukut kiinni, sanoo Koikkalainen ja korostaa, että rajoitustoimet sinänsä ovat ymmärrettäviä, mutta niiden hoitotapa ei.

”Yrittäjät kestävät kyllä epävarmuutta, mutta rajansa kaikella. Ei voi olettaa, että ihmiset pystyvät kantamaan mitä tahansa.”

”Vauhtisokeus vaivaa!”

– Vauhtisokeus vaivaa. Päätetään mitä vain, miettimättä kokonaisuutta. Hallitus ei valmistellut joustomekanismeja, jotka olivat aiemmin käytössä. Äkkinäisten päätösten takia yrittäjät eivät ole voineet tehdä lomautusilmoituksia ajallaan, vaan joutuvat maksamaan palkkaa tyhjistä saleista, sanoo Koikkalainen.

Hänestä on ristiriitaista, että rajoitukset on annettu alueellisten viranomaisten päätettäväksi, mutta jos päätökset eivät valtioneuvostoa miellytä, se säätää lakeja ja kumoaa viranomaispäätökset. Tästä on seurannut se, että yrittäjät eivät enää saa tietoa avista.

– Pahimmin kärsivät nyt ravintolayrittäjät. Yrittäjät kestävät kyllä epävarmuutta, mutta rajansa kaikella. Ei voi olettaa, että ihmiset pystyvät kantamaan mitä tahansa, Koikkalainen sanoo.

Ravintolat ovat ottaneet terveysturvallisuuden huomioon toiminnassaan, esimerkiksi turvavälit on voinut ruokaillessa säilyttää. Tartuntaketjuja ei Keuruun ravintoloissa ole ilmennyt.

Yrittäjille on tarjolla tietoa ja tukea Suomen Yrittäjien ja toimialajärjestön MaRan kautta jäsenyrityksille. Keuruulla voi ottaa yhteyttä myös Keulinkiin.

Osa ravintoloista myy asiakkaille noutoruokaa, osa on sulkenut ovensa. Henkilöstöravintolat ja -ruokalat voivat jatkaa toimintaa.

Esimerkiksi Iso Kirja -opiston Iso Pata toimii henkilöstöravintolana ja opiskelijaruokalana normaalisti. Muille asiakkaille se tarjoaa noutoruoka-annoksia arkisin lounasaikaan etukäteen tilattuna.

Keuruulla koulutyö jatkuu lähiopetuksena. Lukiossa uurastetaan kohti kevään yo-kirjoituksia.

Koulu jatkuu lähiopetuksessa

Keuruulla koulutyö jatkuu lähiopetuksessa, koronatilanne on tällä hetkellä rauhallinen. Liikuntapaikat ovat avoinna normaalisti. Seurat ja tapahtumajärjestäjät huolehtivat koronarajoitusten noudattamisesta omassa toiminnassaan.

– Maskia suositellaan muuten kuin itse liikuntasuorituksessa. Yli 18-vuotiaille toiminta jatkuu rajoitettuna enintään 10 henkeä voi olla koolla. Lisenssiurheilijoiden ja nuorten alle 18-vuotiaiden toiminta voi jatkua normaalisti. Seurat noudattavat lajiliittojen ohjeistusta, sanoo Keuruun sivistysjohtaja Marika Savukoski.

Koronatilanne rauhallinen

Keurusseudun tartuntatilanne on rauhallinen, uusia tartuntoja ei ole todettu. Myös testeissä kävijämäärä on pysynyt kohtuullisena. Keuruulla koronatapauksia on ollut 13 ja Petäjävedellä 19 pandemian alusta.

– Keuruu on perustasolla, joten meillä ei ole ollut syytä enempää kiristää rajoituksia. Avin kokoontumisrajoitus sisä- ja ulkotiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osalta on enintään kymmenen henkeä ja se on voimassa 31.3.2021 saakka. Viranomaiset kokoontuvat viikottain niin sairaanhoitopiirin alueella kuin paikallistasolla, kertoo Keuruun perusturvajohtaja Tuija Koivisto.

Keski-Suomessa kahden viime viikon aikana on varmistunut 133 koronatapausta ja ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohti on 52,6, tilanne on liki ennallaan, sillä edellisellä kahden viikon jaksolla tartuntoja oli 129 ja ilmaantuvuus 50,99.

Koronarokotukset etenevät Keuruulla, mutta vielä rokotusaikoja ei ole antaa 70-80-vuotiaille.

Koronarokotukset etenevät

Koronarokotukset Seututerveyskeskuksessa jatkuvat. Ensimmäinen rokotus kotihoidon palvelujen piirissä oleville yli 80-vuotiaille annettu noin 85 prosentille koko Seututerveyskeskuksen alueella.

– Asumisyksiköiden henkilökunta ja asukkaat sekä koti- ja omaishoidon asiakkaat ovat saaneet vähintään yhden rokotuksen, kertoo Tuija Koivisto.

Keuruulla rokotteita on annettu 1229 annosta, ensimmäisen annoksen on saanut 1086 ja toisenkin 143 henkeä. Multialla on annettu 155 rokoteannosta, ensimmäinen 141:lle ja toinenkin 14:lle. Petäjävedellä on pistetty 475 koronapiikkiä. Ensimmäisen annoksen on saanut 437 ja toisenkin annoksen 38.

Seututerveyskeskuksessa rokotusvuorossa ovat nyt yli 80-vuotiaat ja 65–69-vuotiaat vakavia perussairauksia sairastavat. Muille väestö- ja ikäryhmille rokotusaikoja ei voida vielä antaa eikä ajanvaraus ole heille vielä käynnissä.

Kuluvasta viikosta alkaen seututerveyskeskus on yhteydessä yli 80-vuotiaisiin, jotka eivät kuulu kotihoidon palvelujen piiriin. Näin varmistetaan, että kaikki halukkaat saavat rokotuksen. Tätä ikäryhmää on paljon, joten yhteydenottoja tehdään useiden viikkojen ajan viikosta 10 alkaen.

Koronarokotuksen puhelinajanvaraus p. 014 269 0540 palvelee maanantaista torstaihin kello 8–11. Helpoin tapa tavoittaa rokotusajanvaraus on jättää takaisinsoittopyyntö. Kaikkiin jätettyihin soittopyyntöihin vastataan, mutta välillä useammankin päivän viiveellä puhelujen runsaan määrän takia.

Lähde: Thl.fi

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos