Rytmiä koulupäivään myös etäopetuksessa – Opettaja on yhteydessä oppilaisiin joka päivä - Koronavirus - Suur-Keuruu

Peruskoululaisten etäopetus alkaa huomenna – Opettaja on yhteydessä oppilaisiin joka päivä

Keuruulla Einari Vuorelan koulussa totutellaan etäopetuksen arkeen.

Einari Vuorelan koulussa Keuruun Jukojärvellä opiskeli vielä muutama oppilas lähipetuksessa tiistaina. Töissä olivat myös Jarno Virta, Mari Tiilikainen ja Nina Myllykangas.

17.3.2020 12:38

– Olen yhteydessä etäopetuksessa olevien oppilaiden koteihin Wilman kautta joka päivä. Sitä kautta annan tehtäviä, joita oppilaat saavat tehdä kotona. Lisäksi kaikille lähtee saatekirje kotona opiskelusta, sanoo koulunjohtaja Nina Myllykangas Einari Vuorelan koulusta Keuruun Jukojärveltä.

Kun koulua käydään etänä, kotoa käsin, on tärkeää säilyttää koulurytmi. Ylimääräisiä vapaapäiviä ei tule pitää eikä päästää vuorokausirytmiä pyörähtämään väärään asentoon.

– Selkeästi jaksottaa päivä koulutehtävien tekemiseen, taukoihin ja välipalan nauttimiseen. On tärkeää opiskella joka päivä ja tehdä tehtäviä säännöllisesti pala palata. Vanhemman läsnäolo on tärkeää, sanoo Myllykangas.

Jukojärven koululla keittäjänä, siivoojana ja talonmiehenä työskentelevän Mari Tiilikaisen viidesluokkalainen poika jää etäopetukseen muiden tavoin keskiviikkona.

– Koulupäivien rytmi pitää kotiopetuksessakin säilyttää. Etäpäivää ei voi viettää kännykällä ja koneella oleillen, vaan täytyy opiskella suunnitelman mukaan ja välillä ulkoilla, äiti linjaa.

Hän uskoo, että koulusta tulee neuvot, joiden avulla kuukauden kotiopiskelu onnistuu.

Kouluissa järjestetään esiopetus ja perusopetuksen luokkien 1.-3. lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisellä alalla.

Opettaja pitää yhteyttä Wilman kautta

Jukojärven alakoululaiset ja opettaja pitävät yhteyttä toisiinsa viestipalvelu Wilman kautta päivittäin.

– Heti pitää ottaa yhteyttä opettajaan, jos on ongelmia tehtävien tekemisessä tai laitteet eivät toimi, neuvoo Myllykangas.

Hän uskoo, ettei näillä näkymin kuukauden pituinen etäkoulujakso haittaa lasten kevätarviointia.

– Suuri osa lukuvuoden työstä on jo tehty ja arvioitu. Etäjakson päätteeksi oppilaiden osaamista arvioidaan koulussa ja nähdään, miten on edetty. Tästä en olisi huolissani, sanoo Myllykangas.

Epätietoisuus haittaa

Sen sijaan Myllykangas kokee ongelmalliseksi tilanteen epävarmuuden, etäopetus jatkuu näillä näkymin 13. huhtikuuta saakka. Tilannetiedot päivittyvät ajan mittaan.

Tänään tiistaina selviää myös, keille 1.-3. luokkien oppilaille, kriittisissä tehtävissä työskentelevien vanhempien lapsille, järjestetään lähiopetusta.

– Ongelmia voi tulla myös, jos oppilaille annetaan tietokoneella tehtäviä tehtäviä. Onko kaikilla laitteita ja miten ne toimivat?

Myös vanhempien mielessä on epäilyksensä.

– Varmasti lapset kyllästyvät kuukauden mittaan kotonaoloon, kun harrastuksetkin ovat tauolla, sanoo Mari Tiilikainen.

Myllykankaalla itsellään on lapsi yläkoulussa ja lukiossa.

– Lukiolainen on tottunut opiskelemaan itsenäisesti, mutta yläkoululaiselle se on uutta. Office 365 ja Wilma tunnuksineen tarvitaan. Itse mietin, miten matematiikan ja kemian ja muiden haastavimpien aineiden opiskelu yläkoululaisilta onnistuu itsenäisesti, sanoo Myllykangas.

Huomisesta alkaen oppilaat opiskelevat itsenäisesti kotona opettajiltaan saamia tehtäviä. Vanhempien toivotaan avustavan etenkin pienimpiä koululaisia.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos