”Ensisijaista on turvat vanhusten turvallisuus”, korostaa Multian kunnanjohtaja Noora Pajari - Koronavirus - Suur-Keuruu

”Ensisijaista on varmistaa vanhusten turvallisuus”, korostaa Multian kunnanjohtaja Noora Pajari

Multian kunta kartoittaa vanhusten avuntarpeet ja päivittää kunnan valmiussuunnitelmaa.

– Talkoohenki ja yhdessä tekeminen eivät enää aina onnistu isoilla paikkakunnilla, mutta Multiallapa homma hoituu, tietää kunnanjohtaja Noora Pajari.

17.3.2020 22:22

– Olemme poikkeusoloissa ja Multian kunnanhallitus kokoontuu huomenna keskiviikkona pika-aikataululla siirtämään toimivaltaa operatiiviselle johdolle. Koronavirusepidemian osalta taas tärkeintä on varmistaa vanhusten turvallisuus ja hoitohenkilöstön riittävä määrä, kertoo kunnanjohtaja Noora Pajari Multialta. Hän on myös Multian kunnan poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja.

Jos epidemia aiheuttaa hoitohenkilöstölle massiivisia sairauspoissaoloja, tulee ongelmaksi henkilöstön riittävyys vanhusten hoivassa ja sosiaalitoimessa.

– Mistä saadaan korvaava henkilöstö, löytyisikö sopivia henkilöitä muista kunnan tehtävistä vapautuvista työntekijöistä. Se selvitetään, sanoo Pajari.

Valmiuslain tultua voimaan henkilöitä voidaan myös määrätä töihin.

Perusturvajohtaja Satu Kokkonen vastaa myös vanhusten palveluista. Arkistokuva.

Poukamassa ja Omakodilla ei saa vierailla

Pajari toteaa, että koronaepidemian takia vierailut Poukamassa ja Omakodilla on kielletty lukuun ottamatta saattohoitotilannetta.

– Vierailukielto on ikäihmisille hankala, heille omaisten vierailut ovat tärkeitä. Tässä vaaditaan hoitohenkilökunnalta jaksamista, että he auttavat asukkaita soittamaan omaisten kanssa videopuheluita ja tukevat sosiaalista kanssakäymistä. Uutta tekniikkaa voidaan käyttää hyväksi, sanoo Pajari.

Kotihoidon piirissä Multian sosiaalitoimi ja seurakunta kartoittavat yhdessä yli 70-vuotiaiden karanteenissa olevien ihmisten palvelutarpeita, että tarvitsevatko he tukitoimia.

– Jos on ennen karanteenia pärjännyt, lähtökohta on, että henkilö hoitaa asiointia itse nytkin. Hallituskin linjasi, että kaupassa saa tarpeen tullen käydä. Myös ikäihmisten läheiset voivat auttaa näissä asioissa, sanoo Pajari.

– Multialla on äärimmäisen hyvää yhteisöllisyyttä ja se punnitaan nyt koko Suomessakin. Kannustan tässä tilanteessa ihan jokaista katselemaan ympärilleen, onko lähipiirissä avun tarvitsijoita, sanoo Pajari.

Multian kunnanhallitus valitsee keskiviikkona jäsenet poikkeusolojen johtoryhmään. Sinne tulevat kunnanjohtajan lisäksi talouspäällikkö, tekninen johtaja, perusturvajohtaja, sivistystoimenjohtaja, rehtori, vapaa-aikasihteeri, ICT-suunnittelija, ravitsemistyönjohtaja, vanhustyön esimies, kirjastonjohtaja sekä teknisen toimen työnjohtaja. Kuvassa virkamiehiä valtuuston kokouksessa.

Sosiaalitoimistosta voi pyytää apua

Apua tarvitessa tai muuten ongelmatilanteessa vanhukset voivat Multialla soittaa sosiaalitoimistoon. Sosiaalipalveluista vastaa perusturvajohtaja Satu Kokkonen.

Multian kunta tiedottaa koronavirustilanteesta kunnan nettisivuilla osoitteessa www.multia.fi/korona sekä Facebookissa.

Jos pulmia taas tulee koulu- tai opetusasioissa, kannattaa yhteyttä ottaa Sinervän koulun rehtoriin Reima Viitalaan.

Koulua käydään kotoa käsin

Tänään 17.3. vanhemmille on lähtenyt tiedote lasten kotiin jäämisestä. Koulutoiminta järjestetään pääsääntöisesti korvaavana opetuksena keskiviikosta 18.3. alkaen 13.4.2020 saakka. Tiistaina 17.3. on selvitetty etäyhteyksien toimivuus.

– Lähiopetusta tarvitsevien määrä 1.-3. luokilta selvitetään, sekä erityistä tukea tarvitsevien määrä. Lähiopetukseen jääville järjestetään koulukuljetus ja -ruokailu. Koulu tiedottaa opetusjärjestelyistä Wilmassa ja koulun nettisivuilla.

– Kaikkiaan on mielenkiintoinen tilanne, miten kodeissa järjestettävä korvaava opetus onnistuu näin suuressa mittakaavassa. Voimme harjoitella opetuksen uusia toimintatapoja tositilanteessa, sanoo Pajari.

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Kuvassa keväisiä leikkejä Kissaniemen päiväkodissa viime vuonna.

Kunnan tilat suljetaan

Multian kunta sulkee kokonaisuudessaan 18.3.–13.4.2020 Kirjasto-kuntotalon, kierrätyspisteen, nuorisotilan, kehitysvammaisten työtoiminnan sekä vanhusten päivätoiminnan.

Kunnanvirasto suljetaan asiakkailta 18.3.–13.4.2020 . Tapaamiset hoidetaan ajanvarauksella ja yhteyden saa sähköpostitse tai puhelimitse. Multian kunnan henkilöstö tekee mahdollisuuksien mukaan etätöitä.

Hallitukselta poikkeusolojen linjaukset

Hallitus linjasi maanantain 16. maaliskuuta toimista koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13.4.2020 asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

Valtioneuvosto ja toimivaltaiset viranomaiset saattavat päätökset ja suositukset voimaan valmiuslain, tartuntatautilain ja muun lainsäädännön mukaisesti. Toimivaltaiset viranomaiset antavat tarkempia ohjeita vastuidensa mukaisesti. Hallitus antoi valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tänään tiistaina 17. maaliskuuta.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos