Korona herätti halun auttaa – Keuruulla jo useita vapaaehtoisia ilmoittautunut avustamaan vanhuksia ja riskiryhmiä arkiasioinnissa - Koronavirus - Suur-Keuruu

Korona herätti halun auttaa – Keuruulla jo useita vapaaehtoisia ilmoittautunut avustamaan vanhuksia ja riskiryhmiä arkiasioinnissa

Keuruun VPK:n naisjaosto ja monet muut järjestöt ja yksityishenkilötkin ovat ilmoittautuneet antamaan asiointiapua sitä nyt tarvitseville. Mitä koronavirus ja sen tarttumisen ehkäisytoimet ovat tuoneet sinun elämääsi?

17.3.2020 16:24

Suomen hallituksen maanantaina tiedottamat päätökset ja rajoitukset koronavirustartuntojen leviämisen estämiseksi ovat herättäneet Keuruullakin auttamisen halua ja saaneet vapaaehtoisia muun muassa perustamaan ryhmiä huolehtimaan ruokakuljetuksista kotioloissa pysyttelemään suositelluille vanhuksille.

Yksi tällaisista auttajaryhmistä on Keuruun VPK:n naisjaosto.

– Yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmien auttaminen on tärkeä palvelumuoto ikäihmisille juuri nyt, sillä kaikilla ei ole lähipiiriä, joka voisi auttaa vanhuksia arkisissa kauppa-asioissa. Yhdistyksemme jäsenet ovat nuoria ja perusterveitä ihmisiä, jotka eivät itse kuulu riskiryhmiin, kertoo idean äitinä ja Keuruun VPK:n naisjaoston vastuuhenkilönä toimiva Heidi Hannus.

Hannuksen mukaan naisjaoston vapaaehtoiset pystyisivät oman työnsä ohessa käymään riskiryhmään kuuluvien puolesta kauppa- ja apteekkiasioilla. Pankki- ja rahanvaihtoasioita vapaaehtoiset eivät ota hoitaakseen.

– Asiointi tapahtuisi pääasiallisesti ilta-aikaan, sillä olemme lähes kaikki päivätöissä. Lyhyellä varoitusajalla emme pysty oman työmme takia reagoimaan pyyntöihin. Iso osa meistä on terveydenhuoltoalan ammattilaisia ja teemme vapaaehtoistyötä oman työmme ohessa, jonka vuoksi ansiotyö asettaa vapaaehtoistyöhön tiettyjä rajoitteita. Mutta asioinnista, kuinka toimitaan, pystymme aina sopimaan autettavan kanssa, sairaanhoitajana toimiva Hannus jatkaa.

Rahaa Keuruun VPK:n naisjaosto ei käsittelisi asioinnin yhteydessä lainkaan, vaan kyse olisi ainoastaan kauppa- ja apteekkitavaroiden toimittamisesta liikkeestä kotiin. Hannus toivookin kauppiailta ja apteekkareilta yhteistyöehdotuksia siitä, mikä olisi paras tapa auttaa.

– Esimerkiksi riskiryhmään kuuluva henkilö voisi laittaa sähköpostilla tai muulla keinoin viestiä kauppiaalle tarvittavista ostoksista. Kauppias laskuttaa tavaroista asiakasta, eikä meidän tarvitse käsitellä rahaa, vaan voisimme hakea tavarat kaupasta ja toimittaa ne palvelunsaajalle. Yhteisyötavoista meidän on hyvä pitää vaikkapa palaveria kauppiaiden ja apteekkareiden kanssa, Hannus pohtii.

Vapaaehtoiset toimisivat Hannuksen mukaan ensisijaisesti Keuruun taajaman alueella. Asiointia tehostaisi, jos samalla kyydillä voisi viedä useamman asiakkaan ostokset kerralla.

– Meitä vapaaehtoisia on kymmenisen kappaletta valmiina työhön. Pystymme aloittamaan palvelumuodon keskiviikosta 18. maaliskuuta alkaen. Me emme veloita palveluksistamme mitään, vaan haluamme auttaa riskiryhmään kuuluvia nyt, kun koronavirustilanne uhkaa meidän kaikkien terveyttä, Hannus sanoo.

Keuruun VPK:n naisjaoston vapaaehtoisiin saa yhteyden sähköpostitse osoitteessa asema50naiset@gmail.com.

VPK-naisten lisäksi vastaavan tyyppistä apua yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville ovat tarjoutuneet antamaan muun muassa Eläkeliiton ja SPR:n ystäväpalvelun vapaaehtoiset Keuruun, Haapamäen ja Multian yhdistyksistä, KeuPa ry sekä useat yksityishenkilöt.

Myös useat paikalliset kauppaliikkeet ja ravintolat ovat ilmoittaneet valmiudestaan toimittaa tarvittaessa ostoksia ja ruoka-annoksia koteihin kuljetusmaksua vastaan

Päivä päivältä enemmän tulee myös tietoa paikallisista yrityksistä, jotka tarjoavat riskiryhmille erillisiä palveluja esimerkiksi vain heille tarkoitetuin palveluajoin.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset