”Auta ikääntynyttä”, vetoaa Keuruun perusturvajohtaja Tuija Koivisto - Koronavirus - Suur-Keuruu

”Auta ikääntynyttä”, vetoaa Keuruun perusturvajohtaja Tuija Koivisto

”Jokaisen panosta tarvitaan nyt poikkeusoloissa, jotta ikäihmiset selviytyvät arjestaan ja saavat tarvitsemansa avun ja tuen kotikaranteenissa” vetoaa Keuruun perusturvajohtaja Tuija Koivisto.

–  Me kaikki olemme joutuneet työskentelemään kovan paineen alla suojellessamme asiakkaitamme ja turvatessamme heille mahdollisimman normaalit palvelut. Pelko ja huoli omasta ja läheisten terveydestä on haastanut jaksamista, sanoo perusturvajohtaja Tuija Koivisto.

17.3.2020 16:43

Maan hallitus ohjeisti maanantaina 16. maaliskuuta, että yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Tämä ihmisryhmä kaipaa siis apua esimerkiksi asiointiin seuraavan kuukauden aikana.

Keuruulla ikäihmisten avuntarpeen täyttämisessä lähtökohtana on, että jokaisen avun tarvitsijan osalta ensisijaista on läheisten apu, sitten tarjolla oleva yritysten ja yhdistysten apu ja viime kädessä kaupungin apu.

– Elämme poikkeusoloissa. Vanhuspalveluissa toivommekin, että läheiset auttaisivat ikäihmisiä mahdollisimman paljon. Suuri toiveemme on, että esimerkiksi lomautetut tai etätöitä tekevät käyttäisivät vapautuvaa aikaansa siihen, että ottavat vastuuta ikääntyneistä läheisistään ja auttavat heitä arjessa vapauttaen kotihoidon työntekijöitä auttamaan niitä, joilla läheisiä ei ole olemassakaan. Tämä minimoi myös ikääntyneiden kontakteja toisiin ja vähentää tartuntariskiä, sanoo Keuruun perusturvajohtaja Tuija Koivisto.

Naapuriapu on arvossaan

Koivisto korostaa myös naapuriavun tärkeyttä esimerkiksi kerrostaloissa tai naapurustoissa.

Keuruun kaupunki on avannut myös kaksi puhelinnumeroa, joista ikääntyneet voivat pyytää apua virka-aikana. Puhelinnumerot ovat 040 7503 313 ja 040 176 6242. Palveluohjaaja Kirsi Saarelaisen tavoittaa numerosta 0400 405 755.

Asumispalveluyksiköissä ei saa vierailla

Hallitus kielsi maanantaina vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä ja hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa kuitenkin pois lukien esimerkiksi saattohoidossa olevien läheiset.

– Tiukennettu vierailukielto on asetettu myös Keuruun vanhusten ja kehitysvammaisten asumisyksiköihin. Päiväkeskukset on suljettu tänään tiistaina ja huomisesta keskiviikosta lähtien niissä ei ole myöskään mahdollista ruokailla. Päiväkeskuksen henkilökunta kartoittaa siellä käyvien vanhusten avuntarpeen ja miten siihen vastataan. Tänään tiistaina on selvitetty myös, miten ruoka toimitetaan päiväkeskuksessa ruokailleille kotiin, kertoo Koivisto.

Vanhuspalveluissa myös intervallihoitojaksot priorisoidaan. Hoitolaitosjaksolle tuleminen on omaishoidossa oleville riski.

– Toivon, että esimerkiksi muut läheiset voisivat keventää omaishoitajien taakkaa. Se olisi tässä todella tervetullutta, sanoo Koivisto.

Mietitään hetki hetkeltä

Tuija Koivisto kertoo, että vanhuspalveluissa mietitään hetki hetkeltä, miten edetään ja kaikki tarvitsevat saadaan autettua. Tilannepalaveri pidetään päivittäin.

– Perustuslaki velvoittaa meidät tarjoamaan viimesijaisen avun. Keskitämme voimamme, jotta apu saadaan niille, jotka eivät muuten sitä saa, sanoo Koivisto.

Hoitajien riittävyyteen voi tuoda helpotusta henkilöstön siirtäminen muista, mahdollisesti lomautusten alaisista tehtävistä hoitotyöhön vanhuspalveluissa. Tätä selvitetään.  Valmiuslain tultua voimaan tehtäviin voidaan myös määrätä tekijöitä.

– Tämä hetkisten ennusteiden mukaan epidemian huippuun voi Keski-Suomessa olla aikaa muutama viikkokin. Sairastuneita ilman muuta tulee. Näin tilannetta joudutaan arvioimaan aina kussakin hetkessä, sanoo Koivisto.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset