Petäjävedeltä lisää käytännön ohjeita kuntalaisten arkeen - Koronavirus - Suur-Keuruu

Petäjävedeltä lisää käytännön ohjeita kuntalaisten arkeen poikkeuksellisissa oloissa

Kuntalan työntekijät ovat siirtyneet etätöihin, ja useita kunnan toimintoja joko perutaan tai supistetaan.

Petäjäveden kunta on antanut kuntalaisille uusia ohjeita, miten valtiollisen poikkeustilan aikana toimitaan.

18.3.2020 9:45

Petäjäveden kunnan tiistaina 17. maaliskuuta antaman tiedotteen mukaan kunta rajoittaa toimintojaan valtioneuvoston antamien linjausten mukaisesti.

Kunta ohjeistaa kunnan asukkaita uusien valmiuslakitoimenpiteiden toteuttamiseksi useilla toimialoilla.

Yli 70-vuotiaita kuntalaisia velvoitetaan pysymään erillään muista henkilöistä, mikäli mahdollista, ja varsinkin riskiryhmiin kuuluvien on vältettävä lähimmäisiltä tulevaa altistusta.

– Tämän vuoksi Petäjäveden kunta tarjoaa karanteenissa oleville asiakkaille ohjausta etenkin ruoka- ja lääkehoitoon liittyvissä asioissa virka-aikoina arkisin ja muina aikoina sosiaalipäivystyksen kautta. Petäjäveden apteekki ja ruokakaupat pitävät poikkeuksellisia aukioloaikoja riskiryhmiin kuuluville, kunnanjohtaja Eero Vainio kertoo.

Ohjeita varhaiskasvatuksen alalle

Petäjäveden kunta pitää varhaiskasvatuksen toimintayksiköt toiminnassa, samoin niiden yhteydessä järjestettävän esiopetuksen.

– Tällä toimenpiteellä voidaan turvata yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lapsille pääsy varhaiskasvatukseen. Se myös mahdollistaa vanhemmille työssäkäynnin. Ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, järjestävät sen.

– Petäjävedellä varhaiskasvatuksen toimintayksiköistä avoinna ovat Kintauden päiväkoti ja Petäjäkallion päiväkodin ala- ja ylätalot. Ryhmis on toistaiseksi suljettu.

Kunta tiedottaa erikseen varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen hyvityskäytännöistä 18.–22. maaliskuuta välisenä aikana.

Esiopetuksen ohjaus tapahtuu Wilman välityksellä. Eskarilaisten koteihin voidaan olla yhteydessä myös muita yhteydenpitokanavien kautta niin sovittaessa.

Ohjeita opetustoimintaan

Petäjäveden koulujen, kansalaisopiston ja muun vapaan sivistystyön tilat on suljettu ja lähiopetus niissä keskeytetty koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi keskiviikosta 18. maaliskuuta alkaen.

Opetus järjestetään etäopetuksena, josta on tiedotettu huoltajille Wilma-viesteillä.

– Poikkeuksen tekee perusopetuksen 1.–3.-luokkien lähiopetus, joka järjestetään yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien lapsille.

– Toisen poikkeuksen lähiopetuksen järjestämiseen tekevät erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaat, jotka saavat lähiopetusta sitä tarvitessaan. Tavoitteena on kuitenkin, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsensa hoito kotona, menettelevät näin

Lähiopetusta järjestetään ainakin toistaiseksi Petäjäveden molemmilla alakouluilla. Koulukuljetukset on keskeytetty, mutta kyyti järjestetään supistetusti lähiopetuksessa oleville oppilaille.

– Ylioppilastutkinnon kokeet pidetään terveysviranomaisten antamien määräysten mukaisesti tiivistetyssä aikataulussa, ja viimeinen koepäivä on 23. maaliskuuta.

Oppilashuollon ja nuorisotoimen palveluja Petäjäveden kunta tarjoaa sähköisesti.

Kunnan tiloja suljetaan laajasti

Kirjasto suljetaan 18. maaliskuuta.

– Harrastus- ja muut sisäurheilutilat mukaan lukien kuntosali, nuorisotalo Feenix, kerhotilat, Uimalan sauna, järjestöjen kokoontumistilat, perhekeskus, kehitysvammaisten ja ikäihmisten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työpaja suljettiin jo eilen, samoin kunnanvirasto.

Kuntaan voi asioida virka-aikana arkisin puhelimitse ja kaikkina aikoina kirjaamon sähköpostiin. Kunta toivoo, että poikkeustilanteen aikana ei käytetä kunnan työntekijöiden henkilökohtaisia sähköpostiosoitteita.

Ohjeita sosiaali- ja vanhuspalvelujen alalle

Petäjäveden kunta hoitaa kunnalliset sosiaalipalvelut poikkeusolojen ajan niillä voimavaroilla, jotka ovat käytettävissä.

Kaikkeen asiointiin suositellaan sähköpostiviestintää.

– Muistutamme, että Petäjäkodilla ja Pihlajarinteellä vierailut on edelleen kielletty. Mikäli jonkun omainen on saattohoidossa, vierailun tarvetta arvioidaan tapauskohtaisesti, ja läheiset voivat olla yhteydessä hoitajiin.

Asumispalveluissa ja kotihoidossa ylläpidetään välitöntä hoitoa ja huolenpitoa vaativien asiakkaiden hoito. Kaikki lyhytaikaishoidon palvelut on peruttu.

– Se merkitsee sitä, että kaikki sellaiset kotikäynnit, jotka eivät vaadi välitöntä asiakaskontaktia, on peruttu. Siten ei toistaiseksi tehdä asiakas- tai palvelusuunnitelmien päivityksiä, palvelutarpeen arviointeja eikä omaishoidon tuen kartoituskäyntejä.

Mikäli omaisilla on mahdollisuus osallistua läheistensä hoitoon, siitä kannattaa ilmoittaa sosiaali- tai vanhuspalveluihin.

Petäjäveden kunnan ajantasainen tiedote on kunnan verkkosivuilla, ja siitä löytyvät yksityiskohtaisemmat tiedot.

Lue, mitä Suur-Keuruussa on aiemmin uutisoitu koronavirustilanteesta:

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos