Keuruun seurakunnan toimitukset menevät verkkoon - Koronavirus - Suur-Keuruu

Keuruun seurakunnan toimitukset menevät verkkoon nykyisessä poikkeuksellisessa tilanteessa

Piispojen antamat ohjeet velvoittavat Keuruun, Multian ja Petäjäveden seurakuntia hoitamaan jumalanpalvelukset koronavirustilanteen vuoksi verkon välityksellä. Keuruun helluntaiseurakunta aikoo julkaista tulevat ohjelmansa some-alustalla.

Seppo Viljasjärvi virittelee välineitä Keuruun seurakunnan verkkojumalanpalveluksia varten.

18.3.2020 14:45

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat antaneet 16. maaliskuuta seurakunnille ohjeet jumalanpalvelusten järjestämisestä koronavirusepidemian aikana.

Kirkon linjauksen mukaan jumalanpalvelukset järjestetään kirkoissa sanajumalanpalveluksina niin, että ne välitetään seurakuntalaisille verkon välityksellä.

Keuruulla livekameravalmius olemassa

Keuruun seurakunnan pappi Seppo Viljasjärvi viritteli keskiviikkona 18. maaliskuuta kirkkoon kuvausvälineitä, jotta tulevan sunnuntain jumalanpalvelus 22. maaliskuuta kello 10 voitaisiin välittää livekameran kautta seurakunnan verkkosivulle liitettävän linkin kautta.

– Piispojen tekemä päätös ei tullut yllätyksenä. Jollain tavalla siihen on osattu varautua, että tähän se menee. Olemme valmistautuneet näihin poikkeuksellisiin oloihin levollisin mielin, ja uudet tilanteet antavat myös uusia mahdollisuuksia, Viljasjärvi sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tällaiset kokoontumiset ovat toistaiseksi ohitse Keuruun seurakunnan tiloissa, ja toiminta siirtyy verkkoon. Kuvituskuva vuodelta 2019.

Vielä kuluvalla viikolla Keuruun seurakunnan työntekijät pitävät kokouksen, jossa katsotaan tarkemmin, millaisin toimenpitein verkkolähetyksiä tehdään.

– Videolähetyksiä voi toteuttaa niin monella tavalla. Ehkä valitsemme rennon linjan ja tuomme kirkon kuoriosaan nojatuoleja ja sohvan, että kameranäkymä olisi kodikkaampi. Pyrimme tekemään verkkotoiminnon helpoksi käyttää.

Poikkeuskäytäntöjä poikkeustilanteessa

Viljasjärven mukaan piispojen linjaus ei muuta Keuruun seurakunnan työvuoroja.

– Työvuorot säilyvät suunnitellusti, ja noudatamme myös jumalanpalvelussuunnitelmaa, mutta emme välttämättä pysty osallistumaan kirkollisten toimitusten jälkeisiin juhliin ihmisten luona.

Viljasjärvi korostaa, että seurakunnan on turvattava sekä työntekijöidensä että seurakuntalaistensa terveys ja myös noudatettava valtioneuvoston ja terveysviranomaisten ohjeita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Livelähetykset pistävät seurakunnan ajattelua uusiksi, mutta Viljasjärvi pitää sitä vain hyvänä.

– Se tietysti murehduttaa, että yhteys seurakuntalaisiin hoidetaan etänä. Joissakin seurakunnissa on päätetty jakaa saarnatekstistä paperikopiot, mutta siinäkin tulee vastaan se, että pöpö voi levitä yhtä hyvin paperin kautta. On paljon kysymyksiä, joihin meillä ei ole valmiita vastauksia, mutta pyrimme toiminnassamme kaikkien yhteiseksi hyväksi.

Multian ja Petäjäveden seurakunnat striimaavat

Multian ja Petäjäveden seurakunnissa poikkeuskauden ensimmäinen livejumalanpalvelus lähetetään samoin tulevana sunnuntaina 22. maaliskuuta kello 10.

– Katsotaan, miten tämä saadaan vietyä läpi näin pikaisella aikataululla. Käytännössä se tarkoittaa, että kameran edessä jumalanpalvelusta toimittavat pappi, kanttori ja suntio, kirkkoherra Laura Laitinen kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Saman tyyppinen livekamera kuin Keuruun seurakunnalla on, otetaan käyttöön myös Multian ja Petäjäveden seurakunnissa.

– Kaikki olemme uusien asioiden äärellä, eikä meistä kukaan ole elänyt näin isojen rajoitusten aikoja, mutta toimimme saatujen ohjeiden mukaan ja järjestämme toimintamme niiden mukaisesti. Kyllä varmaan kaikesta seuraa jotain sellaista hyvää, mikä jopa jää käytäntöön, kun ajat normalisoituvat, Laitinen pohtii.

Helluntaiseurakunta näkee verkossa uusia mahdollisuuksia

Keuruun helluntaiseurakunta on maanantaina 16. maaliskuuta tekemänsä päätöksen mukaisesti perunut kaikki yleisötilaisuudet tiloissaan valtioneuvoston linjausten perusteella ja siirtyy palvelemaan verkon ja puhelimen välityksellä.

Nettilähetyksissä pastori Marko Halttunen näkee uusia mahdollisuuksia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Marko Halttusen mukaan Keuruun helluntaiseurakunnan elämä menee poikkeustilanteessa uusiksi, mutta viranomaisten linjaukset auttavat myös tutkimaan uusia mahdollisuuksia.

– Mietimme jumalanpalvelustiimissä, miten voisimme toteuttaa jumalanpalvelukset sosiaaliseen mediaan sopivalla tavalla. Tulevana sunnuntaina kello 16 lähetämme ensimmäisen nettijumalanpalveluslähetyksen seurakunnan Facebook-sivulla. Sen välityksellä helluntaiseurakunnan elämään voivat tutustua nekin, jotka eivät vielä ole käyneet meillä.

– Suunnittelemme parhaillaan pastorien ja sielunhoitajien päivystysrinkiä, johon voi soittaa keskustellakseen tai pyytääkseen rukousta.

Vapaaseurakunnan ovet pysyvät kiinni toistaiseksi

Keuruun vapaaseurakunnan vanhimmiston puheenjohtaja Hannu Verkkonen pahoittelee, ettei seurakunnalla ole ainakaan tällä hetkellä voimavaroja verkkojumalanpalvelusten järjestämiseen.

– Seurakuntamme on pieni ja sen ikärakenne sellainen, että sähköiset palvelut eivät ole niin kovin ajankohtaisia. Sen vuoksi teimme päätöksen, että seurakuntamme on kiinni tämän poikkeuksellisen ajanjakson ajan, Verkkonen toteaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Keuruun helluntaiseurakunnan ja vapaaseurakunnan tiloissa ei toistaiseksi järjestetä toimintaa.

– Vastuunkantajamme pitävät yhteyttä seurakuntalaisiin puhelimitse. Ehkä jossain vaiheessa saatamme keskustella Jyväskylän vapaaseurakunnan kanssa, millaista yhteistyötä voisimme tehdä tällä alueella. Odotetaan ja katsotaan, millaiseksi yhteiskunnallinen tilanne muuttuu.

Lue Suur-Keuruun muita koronavirusaiheisia uutisia:

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos