Toukokuussa kirjasto kannustaa lukemaan

Multian kirjastossa kirjastonjohtaja Tarja Pietikäinen kertoo lukudiplomin suorittamisesta. Hän toivottaa kysyjät tervetulleiksi.

Lukemaan innostaminen on yksi kirjastojen tärkeimmistä tehtävistä. Sitä työtä tehdään hyvin pitkälti yhteistyössä vanhempien, varhaiskasvatuksen sekä koulujen kanssa.

Koulun lukuvuosi lähenee loppuaan, ja onkin aika suunnitella lukudiplomien jakoa.

Multian Sinervän koulun 1.–3.-luokkalaiset ovat osallistuneet tänä lukuvuonna Keski-kirjastojen lukudiplomin suorittamiseen. Lukudiplomin tavoitteena on innostaa lukemaan.

Lukudiplomissa voi itse valita oman lukemisen määränsä eli minkä nimistä diplomia lähtee tavoittelemaan: Lukutaituria, Lukumestaria, Lukusankaria vai Lukuninjaa.

Lukutaiturin diplomin saa, kun on lukenut kuusi kirjaa. Lukusankarin diplomiin täytyy lukea puolet enemmän eli 12 kirjaa. Lukumestarin diplomiin vaaditaan jo huikeat 24 luettua kirjaa.

Lukuninjan diplomi onkin sitten ihan toinen juttu. Lukuninjan diplomi myönnetään eniten kirjoja luokassaan lukeneelle oppilaalle.

On ollut mielenkiintoista seurata, kuinka oppilaat ovat käyneet kirjastossa ja etsineet kirjoja, jotka olisivat mielenkiintoisia luettaviksi. Kun kirja löytyy ja se napataan mukaan, on vielä lukemisen matka edessä.

Lukemalla pääsee toiseen maailmaan, tutustumaan erilaisiin tilanteisiin, ihmisiin ja eläimiin. Lukemisen jälkeen ja sen aikana muodostuu mielipide kirjasta.

Kirja on tehnyt tehtävänsä siinä vaiheessa, kun lukija saapuu kirjastoon kysymään, löytyisikö samanlaisia kirjoja lisää.

Kun saa toisen kirjan käteensä, on tunnelma odottava, ehkä jopa vaativa. Tiedetään, millainen aiempi kirja oli, joten voi olla, että seuraavakin on yhtä hyvä. Siihen löytyy vastaus vain lukemalla.

Mutta ennen diplomien jakoa jännitetään vielä hieman ja annetaan perhosten lennellä vatsassa. On kutkuttavaa odottaa jotain.

Kun odotus lopulta palkitaan, on aika olla itsestään ylpeä ja onnitella itseään. Minä onnistuin!

Kesää odotellessa.

Tarja Pietikäinen

Kirjasto- ja vapaa-aikatoimenjohtaja

Multia

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos