Koirat ja koirien haukunta on yksi yleisimmistä syistä, miksi naapurien kärsivällisyys voi olla koetuksella. Kuluttajaliiton asumisasioista vastaavan juristin Kristel Pynnönen Anderssonin mukaan tyypillinen riidan aihe esimerkiksi taloyhtiössä on myös vapaana ulkoilevat koirat ja koirankakat, vaikka koirakuri edellyttääkin, että taloyhtiön pihalla kakat kerätään ja koira pidetään kytkettynä.
Sen sijaan aidatulla omalla alueella, kuten vaikkapa rivitalon omalla pihalla, koirat saa pitää vapaana. Silloinkin edellytetään, että koira on omistajansa tai haltijansa valvonnassa.
"Kaikista selkein lainsäädännöllinen määräys koiraan liittyen on järjestyslaissa oleva koirakuripykälä. Koiran haukuntaan liittyen meillä ei ole yhtä selkeää määräystä kuin koirakuri", kertoo Pynnönen Andersson.
Haukunta suurin syy riidoille
Koirakurin mukaan koira on pidettävä taajamassa kytkettynä. Koira ei saa päästä edes kytkettynä lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle. Lisäksi on pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa. Hoidetuksi alueiksi katsotaan ainakin alueet, joilla on leikattu nurmikko, istutuksia ja päällystetyt tiet.
Suurimmat riidat ja epäselvyydet liittyvätkin nimenomaan koiran haukkumiseen ja ulvontaan. Lähtökohtana on se, että koirista lähtevää normaalin elämän ääniä on siedettävä, kun se pysyy normaalin rajoissa. Taloyhtiöllä on oikeus puuttua sellaiseen toimintaan, joka aiheuttaa muille asukkaille kohtuutonta haittaa, häiriötä tai rasitusta.
”Tämä on asia, mihin minulta juristina toivotaan vastausta. Kysytään, missä raja menee normaalin ja häiriön välillä. Onko se vaikkapa kymmenen minuuttia vai puoli tuntia yhtäjaksoista haukkumista? Tällaista yksiselitteistä rajaa ei valitettavasti ole määritelty, ja tapaukset arvioidaan aina yksittäistapauksina. Yöaikaan tapahtuvaan häirintään voidaan helpommin puuttua", muistuttaa Pynnönen Andersson.
Koiran haukuntaan liittyneet naapuririidat ovat yltyneet jopa niin pahoiksi, että niitä on käsitelty oikeudessa kotirauhan häirintänä.
”Tapaukset ovat poikkeuksia, ja käsittely rikoksena edellyttää aina tietyn tason tahallisuutta”, muistuttaa Pynnönen Andersson.
Hän huomauttaa, että koiran jatkuva haukunta ja ulvonta ovat usein merkkejä siitä, että koiralla ei ole kaikki hyvin. Välttämättä omistaja ei edes tiedä, kuinka paljon koira haukkuu silloin, kun se on yksin kotona.
”Kannattaakin lähteä liikkeelle siitä, että otetaan asia ystävällisesti esille koiranomistajan kanssa.”
Kaikki eivät tykkää koirista
Koiraetiketillä tarkoitetaan sitä, mikä on soveliasta ja mikä ei.
”Täytyy muistaa, että kaikki ihmiset eivät pidä koirista. Jotkut pelkäävät koiria, toiset voivat olla niille allergisia. Koira kannattaa pitää kytkettynä riittävän lyhyellä hihnalla, jotta voit hallita koiraasi. Lemmikkiäsi ei pidä päästää tervehtimään naapurin koiraa tai naapuria ilman lupaa.”
Asumisviihtyvyyden takia koiraa ei lähtökohtaisesti tule viedä taloyhtiön yleisiin tiloihin. Poikkeuksena ovat tietysti rappukäytävä ja hissi, mutta niissäkin kannattaa kiinnittää huomiota naapureihin ja myös siihen, että tassut siistitään ennen kuin astutaan rappukäytävään.