Kansalaisvaikuttamisen paikka Keuruun pääkirjastossa – ensimmäinen Kansalliset dialogit -keskustelu toukokuussa

Keskustelutilaisuudessa pohditaan, millaista Keuruulla on elää nykyisinä epävarmuuden aikoina.

Kirjastopedagogi Soile Lähdeaho luotsaa Keuruulla Kansalliset dialogit -keskustelua.

Keuruun kaupunginkirjasto järjestää ensimmäisen valtakunnalliseen Kansalliset dialogit -tapahtumaan liittyvän keskusteluhetken tiistaina 9. toukokuuta pääkirjaston peräkammarissa.

Ajatustenvaihtoa tarvitaan arjen tukemiseksi, sillä epävarmuus vaikuttaa ihmisiin monin tavoin ja tulee esiin eri tilanteissa.

”Kriisit tuntuvat seuraavan toisiaan. Korona, Venäjän hyökkäyssota, energiakriisi, inflaatio, ilmastonmuutos, luontokato, terveydenhuollon tilanne, huoli nuorista ja vanhuksista. On tärkeä keskustella siitä, miten selviydymme arjesta kaiken tämän keskellä”, Lähdeaho toteaa.

Alustajaksi on lupautunut diakoni Vilho Mäkinen Keuruun seurakunnasta. Puheenjohtajana toimii kirjastopedagogi Soile Lähdeaho ja kirjurina kirjastonhoitaja Hanne Rokkonen.

Rakenteeltaan noin puolitoista tuntia kestävä keskustelu perustuu Suomen itsenäisyyden rahaston Sitran vuosina 2016–2019 kehittämään Erätauko-menetelmään, josta vastaa Erätauko-säätiö.

Mikä?

Erätauko

Tarkoitus: Tasaveroinen keskustelu.

Sopii: Ajankohtaisille aiheille.

Kehittäjä: Sitra vuosina 2016–2019.

Periaatteita: Kokemuksellisuus, luottamuksellisuus, tasa-arvoisuus, tasapuolisuus.

Toiminnasta vastaa: Erätauko-säätiö.

Keskustelijoiden määrä: 5–25.

Päättäjien tiedoksi

Keskustelut ovat luottamuksellista ja keskustelijat tasaveroisia. Lähtökohtana toimivat omat kokemukset. Ketään ei nosteta asiantuntijan asemaan, ja puheenjohtaja huolehtii siitä, että jokainen otetaan tasapuolisesti huomioon.

Puheenvuorot kirjataan nimettöminä. Kirjasto lähettää keskusteluaineiston valtiovarainministeriöön.

Valtakunnallisesta aineistosta kootaan julkinen yhteenveto, jonka ministeriö jakaa valtionhallintoon ja kuntiin.

”Tavoitteena on saada kansalaisten kokemuksia päättäjien tietoon ja lisätä heidän ymmärrystään siitä, miten ihmiset selviytyvät arjestaan eri puolilla maata”, Lähdeaho sanoo.

Kirjasto on alustavasti kutsunut keskustelutilaisuuteen henkilöitä erilaisista taustoista. Jos epävarmuudesta keskusteleminen kiinnostaa, voi ottaa yhteyttä kirjastoon 3. toukokuuta mennessä.

Kansalliset dialogit -tapahtuma järjestetään samana päivänä kaikkialla Suomessa.

Kirjastolle voi myös ehdottaa tuleviin keskusteluihin aiheita, jotka herättävät ajatuksia ja joihin löytyy monenlaisten kansalaisryhmien näkökulmia.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos