Oman elokuvan iltapäivässä Hiljaiset hongat Äyräpään harjulla: ”Itkettiin kameran molemmin puolin”

Sotakamreeri Tapio Paappasen käsikirjoittama ja tuottaja Matti Halisen ohjaama dokumentti antaa äänen Karjalan kannaksen suurhyökkäksestä vuonna 1944 selviytyneelle Pekka Viinikalle.

Suomalaisia sotilaita Äyräpään kunnan rajapyykillä heinäkuussa 1944.

Veteraaniviikon alkajaisiksi maanantaina 24. huhtikuuta kulttuuritalo Kimarassa nähdään sotakamreeri Tapio Paappasen käsikirjoittama ja aiemmin Multialla toimineen, nykyään Petäjävedellä työskentelevän tuottaja Matti Halisen ohjaama dokumentti Hiljaiset hongat Äyräpään harjulla vuodelta 2019.

Paappanen ryhtyi tekemään Keuruun lukion opiskelijoiden kanssa kenttäretkiä itärajan taakse vuonna 2005 osana historian oppiainetta.

Vuotuisia reissuja tehtiin vuoteen 2019 saakka, ja useilla matkoilla sodan aikaisista tapahtumista kertoi aitiopaikoilla keuruulaisveteraani Pekka Viinikka (1923–2016). Paappanen laskee, että noin 450 opiskelijaa ehti käydä rajan takaisella kannaksella ennen kuin ajat muuttuivat ja matkustaminen kävi mahdottomaksi.

”Yhtenä päivänä Äyräpään maisemissa Halinen ja minä seurasimme, kun Viinikka käveli harjulla. Aurinko paistoi metsän lävitse, ja Viinikan siluetti piirtyi silmiimme. Käsitimme, että siinä oli ainutlaatuinen hetki, joka pitäisi saada talteen. Siitä lähdimme Halisen kanssa kehittelemään dokumenttia Viinikasta ja hänen rintamakokemuksistaan”, Paappanen kertoo.

Suomalaiset rakensivat Vuoksen yli väliaikaisen ponttoonisillan, joka sijaitsi Äyräpään kirkon lähellä. Paikka on sama, missä Pekka Viinikka elokuussa 2008 kertoo kesäkuun 1944 torjuntataistelusta.

Viinikan kanssa dokumenttia työstäessään Halisella nousivat tunteet pintaan monta kertaa. Kun tapahtumia kuvailee veteraani, joka oli itse nuorukaisena ollut taistelupaikoilla ja kokenut vihollisen hyökkäyksen, historia muuttuu todemmaksi kuin koskaan.

”Välillä itkettiin kameran molemmin puolin. On suuri asia, kun veteraanien perintöä on saatu talletettua jälkipolville senkin verran kuin Suomessa on tehty. Varmasti monia tarinoita on silti jäänyt kertomatta”, Halinen kertoo.

Dokumentti tehtiin Keuruun lukion käyttöön sillä ajatuksella, että kun Viinikasta aika jättäisi, hänen kertomuksensa jäisi elämään.

Maanantaina dokumentin näkevät myös Keuruun lukion oppilaat erillisnäytöksessä. Oman elokuvan iltapäivä on avoin kaikille. Toinen yleisönäytös järjestetään Kimarassa vielä samaisena maanantai-iltana.

Tällaiselta näyttää Äyrääpään harju kesäkuun 1944 tykistötulen jälkeen. Palaneiden runkojen takana näkyy Vuoksi.

Äyräpään kirkko raunioitui jo talvisodassa syksyllä 1941.

Lue lisää Keuruulla tehdystä sotahistorian kirjasta.

Lue, miten veteraanin tarina on parasta rauhankasvatusta.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos