Kuka on Jeesus?

Kun Jeesus oli tullut Filippoksen Kesarean seudulle, hän kysyi opetuslapsiltaan: ”Kuka Ihmisen Poika on? Mitä ihmiset hänestä sanovat?” He vastasivat: ”Toisten mielestä hän on Johannes Kastaja, toisten mielestä Elia, joidenkin mielestä Jeremia tai joku muu profeetoista.” ”Entä te?” kysyi Jeesus. ”Kuka minä teidän mielestänne olen?” Simon Pietari vastasi: ”Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika.” (Matt. 16:13–16.)

Meillä on edelleenkin erilaisia käsityksiä Jeesuksesta. Jotkut sekulaarit humanistit epäilevät Hänen historiallisuuttaan, vaikka Jeesuksen elämästä on vankkoja todisteita myös evankeliumien ulkopuolella. Toiset pitävät Häntä hyvänä opettajana.

Muslimeille Hän on Isa-niminen synnitön profeetta, jonka Allah pelasti ristiltä ja vei taivaaseen. Jehovan todistajat sanovat Hänen olevan ylienkeli Mikael.

Jeesus sanoi Pietarille: "Autuas olet sinä, Simon, Joonan poika. Tätä ei sinulle ole ilmoittanut liha eikä veri, vaan minun Isäni, joka on taivaissa" (Matt. 16:17).

Raamattu kumoaa kaikki ei-raamatulliset käsitykset Jeesuksesta. Johanneksen evankeliumi (1:1–3) sanoo Jeesuksen olevan Jumala, joka on ollut olemassa alusta lähtien ja jonka kautta kaikki luotiin. Myös Paavali kuvaa Häntä Luojaksi (Kol. 1:16–17).

Jeesus oli myös hyvä opettaja ja synnitön profeetta. Mutta Hän on paljon muutakin. Apostoli Tuomas ymmärsi lopulta, kuka Jeesus oli. Hän tunnusti: "Minun Herrani ja Jumalani!" (Joh. 20:28).

Lisäksi monet teologit uskovat, että Jeesus ilmestyi Vanhan testamentin aikana Herran enkelinä. Mutta tämä ei tee Hänestä ylienkeli Mikaelia, joka on luotu olento.

Kristinusko on monin tavoin paradoksaalinen. Maailmankaikkeuden Luoja syntyi Betlehemissä ihmiseksi ja kärsi Jerusalemissa rangaistuksen, jonka vanhurskas ja oikeudenmukainen Jumala oli säätänyt synnistä.

Joel Kontinen

Keuruun helluntaiseurakunta

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos