Milloin kesärenkaat on syytä vaihtaa?

Vuonna 2020 voimaan tullut tieliikennelaki määrää, että talvirenkaiden tulee olla alla marraskuun alusta maaliskuun loppuun aina, kun sää tai keli sitä edellyttää. Vaikka laki mahdollistaisi muuta, moni vaihtaa kesärenkaat alle vasta reilusti huhtikuun puolella.

Talvirenkailla ajetaan Keski-Suomessa vielä ainakin muutaman viikon ajan, vaikka talvirengaspakko päättyy maaliskuun loppuun.

Kevät lähestyy ja samalla moni miettii jo ajankohtaa kesärenkaiden vaihtamiseksi.

Uusi tieliikennelaki määrittää, että talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun aina kun sää tai keli sitä edellyttää.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallio sanoo, että autoilijat tietävät lain vaatimukset pääosin hyvin, mutta osalle lain uudet sävelet ovat saattaneet jäädä osittain pimentoon.

Kallio sanoo, että tästä kertoo esimerkiksi se, että silloin tällöin vastaan tulee tapauksia, joissa kesärenkailla ollaan liikkeellä liian aikaisin.

Tällöin autoilijalle voi napsahtaa liikennevirhemaksu tai jopa päiväsakkoja. Kallion mukaan näitä on myös silloin tällöin jaettu.

Sanktioita on jaettu myös silloin, kun talvirengaspakkoa ei ole enää ollut, mutta ajokeli on niiden käyttöä edellyttänyt.

”Jos esimerkiksi huhtikuussa tapahtuu talvisessa säässä onnettomuus, voidaan tällöin katsoa, että kesärenkaat ovat voineet edesauttaa onnettomuuden tapahtumista. Tällöin sanktiota ei kuitenkaan anneta talvirengassäännön rikkomisesta”, Kallio tarkentaa.

Tästä on kyse

Talvirenkaat kelin mukaan

Talvirenkaita on käytettävä 1.11.–31.3., jos sää tai keli sitä edellyttää.

Kelien vaatiessa nastarenkaita saa käyttää muinakin aikoina.

Kitkarenkaiden käyttöä ei rajoiteta, mutta niitä ei suositella kesäkäyttöön.

Keliperusteisuus korostaa jokaisen autoilijan omaa vastuuta rengasvalinnoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos