Haapamäkisten kulttuuritekoja vuosilta 1986–1998 Kyösti Tolppasen dokumentissa

Oman elokuvan iltapäivässä Kimarassa nähdään harvinaisia välähdyksiä menneiltä vuosikymmeniltä.

Kimarassa kokoonnutaan maanantaina 27. maaliskuuta paikallisten dokumenttifilmien äärelle.

Keuruulainen dokumentaristi Kyösti Tolppanen (1940–2020) on kuvannut haapamäkisten kulttuuritekoja vuosina 1986–1998 ja koostanut niistä maanantaina 27. maaliskuuta nähtävän dokumentin Kimarassa Oman elokuvan iltapäivässä.

Tolppanen toimi Keuruun Elokuvaajaseuran puheenjohtajana vuodesta 1976 lähtien kuolemaansa saakka 44 vuoden ajan.

Nyt nähtävä Haapamäki soittaa ja laulaa oli osa Tolppasen kunniaksi järjestettyä elävän kuvan muistonäyttelyä, joka oli nähtävillä Keuruun museossa hänen kuolemansa jälkeen vuosien 2020–2021 taitteessa.

Puheenjohtaja Petri Heinonen Elokuvaajaseurasta kertoo, että vanhoista aikalaiskuvauksista tulee yleensä hyvää palautetta. Varsinkin Tolppasta arvostetaan edelleen paikallisen elokuvan grand old manina.

Takavuosina ennen Tolppasen menehtymistä Elokuvaajaseura esitti Keuruun kylillä paikallista dokumenttielokuvatuotantoa.

Seura perustettiin vuonna 1973 Keuruun Kaitakuvaajat -nimellä, kun harraste-elokuvaaminen eli nousukautta. Sittemmin seuran merkitys on Heinosen mukaan muuttunut.

Kuvaamisesta ja liikkuvan kuvan julkaisemisesta on tullut älylaitteiden ja sosiaalisen median myötä osa arkea, eikä sosiaaliseen mediaan välttämättä tehdä samalla tavalla käsikirjoitettuja elokuvia kuin vielä muutama vuosikymmen sitten.

Oman elokuvan iltapäivässä nähdään myös dokumentti Keuruun kotiseutumuseon 40-vuotistapahtumista vuodelta 1999. Tuolloin Keuruun vanhassa kirkossa taltioitiin entisaikojen kirkonmenoja.

Lue Keuruun Elokuvaajaseuran kyläkierroksista vuodelta 2018.

Lue lisää Keuruun Elokuvaajaseuran kyläkierrosten jatkumisesta vuodelta 2019.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos