Maria, Elisabet ja liian monta Herraa

Keskellä pääsiäiseen johtavan paastonajan syvintä hiljaisuutta edessämme on jouluun liittyvää erityispyhä, Marian ilmestyspäivä.

Evankelista Luukas kertoo, kuinka enkeli Gabriel ilmestyi nuorelle nasaretilaisneidille kertoen poikkeuksellisen vauvauutisen. Marian, Joosefille kihlatun koskemattoman neitsyen, oli määrä synnyttää Jumalan Poika tähän maailmaan.

Muutaman päivän kuluttua ihmeellisestä ilmoituksesta Maria lähti vierailulle sukulaisensa Elisabetin luo. Enkeli Gabriel oli maininnut myös Elisabetin, joka oli jo vanha ja hedelmättömänä pidetty, odottavan poikavauvaa.

Kun Maria tervehti Elisabetia, tämä alkoi Pyhän Hengen vaikutuksesta puhua: ”Siunattu olet sinä, naisista siunatuin, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä! Kuinka minä saan sen kunnian, että Herrani äiti tulee minun luokseni? Samalla hetkellä kun tervehdyksesi tuli korviini, lapsi hypähti riemusta kohdussani. Autuas sinä, joka uskoit! Herran sinulle antama lupaus on täyttyvä!”

Hetkinen. Mitä Elisabet päästi suustaan? Hän kutsui muutaman päivän ikäistä alkiota Marian kohdussa Herraksi. Ja repliikkinsä lopuksi hän vakuutti Herran antaman lupauksen täyttyvän.

Pappi Sakariaan vaimolla oli myös varmasti kirkkaana mielessään 5. Moos. 6:4. ”Kuule, Israel! Herra on meidän Jumalamme, Herra yksin.”

Eikö tässä nyt ole liian monta Herraa, kun pitäisi olla vain yksi?

‭‭Maria ja Elisabet johdattavat meidät kristillisen dogmatiikan ytimeen. Ilman oppia Jumalan kolmiyhteydestä ja Kristuksen kahdesta luonnosta Elisabetin puheessa ei ole järkeä.

Mutta Marian kohdussa kasvava pienokainen on toden totta kaikkivaltiaan, kolmiyhteisen Jumalan toinen persoona, joka on juuri ottanut yhteyteensä todellisen ihmisluonnon. Siksi Elisabet on ihan oikeassa puhutellessaan Mariaa Herran äidiksi. Idullaan oleva Jeesus-vauva on sekä oikea ihminen että yksi ja ainoa Jumala, Herra. Ja sitä Hän on edelleen.‬‬

Siunattua paastonaikaa ja rauhallista joulun odotusta.

Heikki Koljonen

Kanttori

Keuruun seurakunta

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos