Tilastojen viemää – kirjastolainojen kärjessä Keuruulla Enni Mustosta, Anneli Kivelää ja Tatua ja Patua

Retkeilykirjailija Harri Ahosen vierailu oli yksi kirjaston 78 tapahtumasta vuonna 2022.

4.3. 9:15

Alkuvuoden pinnistys kirjastoissa on edellisen vuoden toimintaa kuvaavien tilastojen kerääminen ja tallennus. Osa luvuista saadaan suoraan järjestelmistä, joidenkin laskeminen vaatii enemmän käsityötä ja kynänpyörittelyä.

Työtä motivoi se, että näin saadaan paljon arvokasta dataa sekä oman toiminnan arviointiin että valtakunnallista vertailua varten. Silti tilastonikkarille on joka vuosi yhtä riemukas hetki, kun tilastotietokannassa saa painaa Merkitse valmiiksi -nappulaa.

Mitä tilastot sitten kertovat vuodesta 2022? Keuruun kirjastoista otettiin sen aikana 154 741 lainaa. Yksittäisistä teoksista eniten niitä kerrytti Enni Mustosen Tekijä, 87, ja kakkosena Anneli Kivelän uusin Katajamäki-kirja 78 lainalla. Lastenkirjoista kärkipäässä on tavan mukaan iso joukko Tatu ja Patu -kirjoja.

Käyntejä kirjastoissa oli yhteensä 68 593. Kasvua edelliseen vuoteen kertyi yli 4 000 käynnin verran. Käyntien määrä lisääntyi suhteessa eniten Haapamäen lähikirjastossa, josta voi varmasti kiittää omatoimiaukioloa.

Kirjaston järjestämiin koulutuksiin, kuten kirjavinkkauksiin, kirjastonkäytön ohjaukseen ja digineuvontaan osallistui yhteensä 1 118 henkilöä, joista liki tuhat oli alle 18-vuotiaita. Jokainen keuruulaisoppilas pääsi siis kirjaston toimintaan keskimäärin yhden kerran.

Kaikille avoimia tilaisuuksia ja tapahtumia oli 78 ja niissä osallistujia 1 160. Hienoja lukuja, pidetään ne samalla tasolla.

Johanna Hämäläinen

Kirjastotoimenjohtaja

Keuruu

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos