Talkooteatteri Eevan täysihoidossa – raisu ja tragikoominen Avanto kertoo selviytymisestä

Näytelmän ensi-ilta on hiihtolomaviikon lauantaina.

Keuruun talkooteatterilaiset Vuokko Ollikainen Eevana ja Annika Korpinen Brookena Avanto-näytelmän harjoituksissa helmikuussa 2023. Näytelmä kertoo Eevan täysihoitolasta ja sen asiakkaista.

27.2. 6:00

Ohjaaja Minna Tuomanen kertoo, että Talkooteatterin tämänkeväisen produktion käsikirjoitus on alkujaan jyväskyläläisen kirjoituskilpailun voittaja ennen vuotta 2010. Avanto-näytelmän alkuperäisen tekstin takaa löytyvät jyväskyläläiset käsikirjoittajat Merja Aalto ja Kirsi Siukola.

Ensi-ilta on kulttuuritalo Kimarassa lauantaina 4. maaliskuuta.

Käsikirjoittajien erityinen toive voittaessaan oli, että Tuomanen ohjaisi teoksen yhdessä taiteilija Päivi Hirven kanssa, ja niin tapahtui.

”Kun syksyllä 2022 kansalaisopiston näytelmäkurssille mietittiin sopivaa teosta, totesin, että pienillä viilauksilla Avannosta saadaan juuri sopiva Keuruun noin 10 hengen porukalle”, Tuomanen kertoo.

Talkooteatterin erityispiirre on, että kansalaisopiston opetusohjelmaan kuuluvana roolitukset on mietittävä sille määrälle opiskelijoita, mikä kurssille sinä lukuvuonna osallistuu. Siksi Avantoon kirjoitettiin yksi rooli vuorosanalliseksi, vaikka alkuperäisessä käsikirjoituksessa roolihahmo vain mainitaan vuorosanoissa.

Kaikille rooli

Tuomaselle on tärkeää, että kaikilla kurssille osallistuvilla on mahdollisuus saada rooli. Oma teatteritausta antaa hänelle syvyyttä myös ohjaustyöhön.

Mahdottomana Tuomanen ei pidä sitäkään, että halutessaan opiskelija voisi kokeilla teatterialan eri puolia, kuten lavastusta, ääni- ja valotekniikkaa tai vaikka koreografian suunnittelua.

Avannon tekstiä Tuomanen kuvailee voittoisaksi mutta samalla raisuksi, minkä vuoksi näytelmän ikärajaksi on asetettu 12 vuotta. Tarina on mukautettu tähän aikaan.

Päähenkilö Eeva on oman elämänsä sankari, joka on perustanut täysihoitolan. Asiakkaita tulee ja menee, mutta visiitin ajan heidän elämänsä kietoutuu Eevaan. Juonen tapahtumat saavat rytminsä musiikin ja valaistuksen vaihteluista.

Ensi-illan jälkeen Avantoa voi pulahtaa katsomaan vielä seitsemästi 6.–17. maaliskuuta.

Tuomaselta nähdään tänä vuonna Keuruulla vielä toinenkin ohjaus, sillä hän ohjaa Keurusselän Kesäteatterissa näytelmän Taistelevat koppelot.

Juttuun korjattu 27. helmikuuta kello 9.31 Merja Aallon nimi ja ensi-illan viikonpäivä, joka on lauantai.

Lue lisää: Ripaus seksiä ja ihmissuhteiden monimutkaisuutta – Puolituhma komedia Taistelevat koppelot Keurusselän Kesäteatterin näytelmäksi

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos