Eine Joutsijoen Riitalahden kahakka Kimarassa omien elokuvien iltapäivässä

Samassa tilaisuudessa esitetään myös elokuvatallenne Joutsijoen kuvaelmasta Tyttö taulun takaa.

Keuruulainen toimittaja ja kirjailija Eine Joutsijoki kirjoitti ja ohjasi Riitalahden kahakasta näytelmän vuonna 2008, ja tapauksesta uutisoitiin Suur-Keuruussa.

25.2. 13:00

Keuruulainen edesmennyt kirjailija ja runoilija Eine Joutsijoki (1943–2020) kirjoitti ja ohjasi Riitalahden kahakasta näytelmän, jonka dokumentoivat filmille Petri Heinonen, Kyösti Tolppanen ja Keuruun elokuvaajaseura vuonna 2008.

Dokumentaatio esitetään kulttuuritalo Kimarassa Oman elokuvan iltapäivässä maanantaina 27. helmikuuta.

Näytelmä esitettiin Pohjoislahden Riitalahdessa kahakan 200-vuotismuistoksi heinäkuussa 2008, ja siinä esiintyi 60 näyttelijää. Näytelmä oli suuri paikallinen ponnistus, jota toteuttamassa olivat Pohjoislahden Nuorisoseura, Etelä-Keuruun kyläyhdistys, Keuruun kaupungin kulttuuritoimi ja Keuruun seurakunta.

Historiallinen kahakka käytiin Riitalahdessa kesällä 1808 venäläisten joukko- ja kuormaosastojen ja keuruulaisten välillä. Suomen sodan päätteeksi vuonna 1809 Suomi päätyi Ruotsin vallan alta osaksi Venäjää.

Maanantain elokuvailtapäivässä esitetään myös filmatisointi Joutsijoen kuvaelmasta Tyttö taulun takaa. Kuvaelma perustuu taidemaalari Akseli Gallen-Kallelan vuonna 1889 tekemään maalaukseen, joka kuvaa Keuruun vanhaan kirkkoon saapunutta huivipäistä tyttöä.

Joutsijoki kertoo kuvitteellisen tarinan maalauksen tytöstä ja lähtee kuljettamaan häntä nykyajassa eri kulttuurivaikuttajien luona Keuruulla.

”Se on mukava tarina, joka tuo mennyttä aikaa lähemmäksi nykyisyyttä”, kulttuurisihteeri Virva Asp Keuruun kaupungin kulttuuripalveluista kertoo.

Oman elokuvan iltapäiviä tuottavat yhteistyössä Keuruun eläkkeensaajat, Keuruun eläkeliitto, Eläkeliiton Haapamäen yhdistys, Keuruun kansalliset seniorit ja kaupungin kulttuuritoimi.

Lue lisää: Harkittu teko, jota seurasi julma kosto – Riitalahden kahakka veti Keuruun mukaan Suomen sodan tapahtumiin

Lue lisää Keuruun elokuvaajaseuran kuulumisista vuodelta 2018.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos