Suomenselän taiteilijaseuran juhlanäyttely Keuruulle – teoksissa Juhani Järvisen valintoja

Monipuolisessa näyttelyssä näkyy elämän karheutta ja kymmenien taiteilijoiden näkemyksiä kauneuden eri puolista.

Kuvataiteilijat Juhani Järvinen ja Marita Erkkola-Järvinen pitävät Suomenselän taiteilijaseuran 55-vuotisnäyttelyä mittavana kokonaisuutena. Esillä on paljon teoksia, joita ei ole nähty Keuruulla aikaisemmin.

19.2. 16:00

Luontoa, henkilökuvia, tuokioita, unelmia ja lukuisien tekniikoiden runsautta on katseltavissa Suomenselän taiteilijaseuran 55-vuotisjuhlanäyttelyssä, joka avautuu Keuruun museon näyttelysalissa ja Vinttigalleriassa Kamanan tiloissa lauantaina 18. helmikuuta.

Näyttelyn teokset on valinnut kansainvälisestikin tunnettu keuruulainen kuvataiteilija ja taideopettaja Juhani Järvinen. Teoksia on 60 taiteilijalta lähes 180.

Soila Kaski Seinäjoelta saa ripustusapua ähtäriläiseltä Janne Tenhuselta.

”Tämä on suuren yleisön näyttely, jonka rosoisessa kattauksessa jokaiselle riittää katseltavaa ja pohdittavaa. Joukossa on erityisen tasokkaita teoksia ja harvinaisiakin tekniikoita”, Järvinen luonnehtii kokonaisuutta.

Laajassa näyttelyssä on mukana grafiikkaa, piirustuksia, akvarelleja, öljy- ja temperamaalauksia. Esillä on niin hitsattuja kuin keraamisia veistoksia.

Järvisen mukaan näyttelyssä voi aistia sen muutoksen, joka suomalaisessa taide-elämässä tapahtui 1960-luvulla. Noihin aikoihin taidetta ryhdyttiin viemään kaupunkien museoista maaseudulle.

Filosofisen pohdiskelevia töitä tekevä kuvataiteilija ja Pohjalaisen taiteilijaliiton puheenjohtaja, georgialaislähtöinen Nina Nahkala käyttää teoksissaan frottaasitekniikkaa. Keuruulle tuoduissa kookkaissa maalauksisaan hän on kuvannut elämän kaksijakoisuutta aiheenaan raamatunkertomukset.

”Tämän näyttelyn taiteilijat muodostavat hyvän porukan ja rakentavat tehokkaasti. Yleensä kauempana kotoa oleviin näyttelyihin teokset lähetetään rahtina, mutta nämä taiteilijat tuovat työnsä itse ja tapaavat samalla toisiaan. Jotain vastaavaa olen kokenut amerikkalaisten taiteilijoiden kanssa”, Järvinen sanoo.

Valintoja tehdessään Järvisen huomio kiinnittyi etenkin Pohjanmaalla asuvan Niina Nahkalan abstraktin ja esittävän taiteen välimaastossa liikkuvat maalaukset, samoin ähtäriläisen Janne Tenhusen temperamaalaukset.

Seuran puheenjohtaja Marita Erkkola-Järvinen kertoo, että teoksia juhlanäyttelyyn on tullut eri puolilta maata. Eurooppalaisen kulttuuriyhdistyksen kanssa yhteisiä näyttelyitä on pidetty jo kolme, tämänkertainen on neljäs.

Suomenselän taiteilijaseura perustettiin vuonna 1968, ja sen ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Heikki Heikkilä. Seuran kotipaikka on Ähtärissä, mutta sillä on jäseniä myös Keuruulla.

Multialaiset juuret omaava Erkkola-Järvinen teoksensa äärellä. Keuruulle hän on muuttanut vuonna 2014.

Moni taiteilija kuuluu useampiin taiteilijaseuroihin ja pystyy siten löytämään yhä uusia mahdollisuuksia saada teoksiaan esille.

Suomenselän taiteilijaseuran ja Eurooppalaisen kulttuuriyhdistyksen näyttelyyn voi tutustua Keuruun museossa 30. maaliskuuta saakka. Erkkola-Järvinen on tavattavissa hiihtolomaviikon taiteilijatapaamisessa 2. maaliskuuta, jolloin tarjolla on myös omatoimisia taidetehtäviä.

Ripustuksessa näkyy tekniikoiden runsaus.

Esillä on kehystettyjä ja kehystämättömiä teoksia. Taustalla Janne Tenhunen.

Värimaailman lukuisat sävyt herättävät katsojan huomion.

Lue lisää: Juhani Järvinen kertoo ukrainalaisen Ilja Repinin taiteesta Kimarassa

Lue lisää: Keuruun taiteilijaseuran kesänäyttelyn jyryttäjän terveiset

Lue lisää: Näinkin voi käydä: Opettaja ja oppilaat pitävät taidenäyttelyn – Juhani Järvisen teoksia Kouvolan Antareksessa

Lue lisää: Keuruun museo esittää Juhani Järvistä Keski-Suomen taidetoimikuntaan

Lue lisää: Taidetta Coca-Colalla – Taiteilijaseuran työpajassa luodaan vähän erilaista grafiikkaa

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos