Luku- ja kirjoitustaito ei ole itsestään selvyys – satu siivittää kielen rytmiin

Kirjasto on koulun ja perheen tukena, kun lapsi opettelee lukemaan ja kirjoittamaan.

Satupedagogi Camilla Sandbergin tarinat opettavat tunteista ja eri kulttuureista. Opettajalle on oppaita opetuksen tueksi.

11.2. 12:00

Viime aikoina uutiset ovat kertoneet surullisia tarinoita siitä, miten ei enää ole itsestään selvää, että peruskoulun päätettyään nuoret osaavat sujuvasti kirjoittaa ja ymmärtää lukemaansa.

Sen sijaan, että etsimme syyllisiä, on aika etsiä ratkaisuja. Kun ihmisellä ei ole luku- eikä kirjoitustaitoja, hän on suojaton ja hyväksi käytettävissä.

Huolestuttavaa on myös, että oppilaat kyseenalaistavat opiskelun. Vastaukset kun voi saada helposti tekoälysovelluksen avulla. Koulu tarvitsee kaiken tuen, jotta oppiminen saadaan oikeille raiteille.

Onneksi Keuruun kaupunki on sisällyttänyt kasvatussuunnitelmiin Kulttuuriportaat. Runopalkintovuonna teemana on runo, kieli, kirjallisuus, lukemisen edistäminen ja rytmi. Kirjastokin on mukana. Jokainen ykkösluokka tutustuu kirjastoon, ja lapsi saa kirjastokortin.

Tammikuussa kirjasto piti esillä keuruulaisen kustantajan ja satupedagogin Camilla Sandbergin sadun kuvituskuvia. Sandberg on vieraiden kielten lehtori, jolla on pitkä kokemus kielten opettamisesta sadun siivin.

Sandbergin luomat tarinat opettavat tunteista ja kulttuureista. Ääneen lukemalla oppii kielen rytmiä ja ääntämistä. Opettajille on ohjeita opetuksen tueksi.

Kirjailija korostaa, miten yhteinen lukuhetki tuo turvallisuuden tunnetta ja kehittää lapsen sosiaalisia taitoja. Kuvien avulla voi keskustella vaikeistakin asioista.

Kirjastosta saat vinkkejä näihin hetkiin, ihan sinua varten.

Soile Lähdeaho

Kirjastopedagogi

Keuruun kaupunginkirjasto

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos