Valtiotieteen tohtori Pekka Visuri vierailee Kimarassa – esillä Raimo Salon dokumenttielokuva sotalotista

Salon Sotalotta-dokumentti kertoo lottajärjestön johtajan Fanni Luukkosen tarinan.

Lotta Svärd -järjestöön kuului enimmillään 232 000 jäsentä, ja jatkosodan aikaan se oli tiettävästi maailman suurin vapaaehtoinen naisten maanpuolustusjärjestö.

1.2. 19:00

Sotakamreeri Raimo Salon dokumentti Sotalotta (2022) nähdään kulttuuritalo Kimarassa sunnuntaina 5. helmikuuta. Dokumentti kertoo Lotta Svärd -järjestön pitkäaikaisesta johtajasta Fanni Luukkosesta (1882–1947).

Luukkonen oli lottajärjestön johdossa vuodesta 1929 vuoteen 1944, jolloin järjestö lakkautettiin Moskovan välirauhassa vaadittujen ehtojen perusteella.

Luukkosesta tuli tällöin yhteiskunnallisesti ei-toivottu henkilö. Kolmisen vuotta järjestön lakkauttamisen jälkeen hän kuoli sydäninfarktiin, ja hänet haudattiin sukunsa hautaan Iihin.

Salon käsikirjoittama ja tuottama dokumentti perustuu hänen tekemiinsä haastatteluihin vuosina 2011–2012, jolloin hän haastatteli lähes sata lottajärjestössä toiminutta naista. Dokumentissa lotat kertovat kokemuksistaan sotien jälkeisenä aikana, jolloin lottatoiminnasta oli vaiettava.

Sotalotta on Salon tuoreimpia sota-aiheisia dokumentteja. Lotta-aihetta Salo käsittelee myös vuonna 2013 valmistuneessa dokumentissa Viimeinen testamentti.

Fanni Luukkonen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1902 ja valmistui kansakoulunopettajaksi vuonna 1906. Hän työskenteli Oulussa vuosina 1906–1913 ja vuosina 1913–1931 Sortavalassa, missä kiinnostui Suojeluskunnasta ja maanpuolustuksesta.

Ensimmäinen televisiodokumentti, jonka tekemisessä Salo oli mukana, on Sotalesken suru vuonna 2006. Yle on toiminut yhteistyökumppanina myös useissa hänen myöhemmissä tuotannoissaan.

Sotalotta-dokumentin esityksen yhteydessä kuullaan myös valtiotieteen tohtori Pekka Visuria, jonka luento käsittelee Luukkosta tämän toimiessaan lottajärjestön johtopaikalla sota-aikana.

Marsalkka Carl Gustaf Mannerheim myönsi Luukkoselle vuonna 1940 ensimmäisen luokan Vapaudenristin miekkoineen. Luukkonen oli ensimmäinen nainen, jolle Vapaudenristi myönnettiin.

Tilaisuuden järjestävät keuruulaiset reserviläisjärjestöt ja Keuruun kaupungin kulttuuritoimi.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos